- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premieră pentru UiPath! „Unicornul” a anunțat că a intrat pe profit în România, pentru prima dată după listarea la bursă din SUA

09 Jul, 19:16 • Adrian Popovici
UiPath anunță că a intrat pe profit în România, asta după ce anul trecut a anunțat pierderi de 249 milioane de lei. Compania a fost listată și la bursa de la New York.
Premieră pentru UiPath! „Unicornul” a anunțat că a intrat pe profit în România, pentru prima dată după listarea la bursă din SUA

UiPath, primul și unul dintre cei mai de succes „unicorni” ai României, anunță o premieră în ceea ce privește activitatea sa din România. Compania a continuat să atragă atenția pieței în ultimii ani, în special după listarea sa spectaculoasă la bursa de la New York în 2021. Fondată de antreprenorii români Daniel Dines și Marius Tîrcă, a reușit să își crească afacerile în mod semnificativ în 2023, cu rezultate financiare notabile raportate în țara natală, notează profit.ro.

Conform datelor financiare recente, UiPath a înregistrat în România afaceri de 2,8 miliarde lei în 2023, în creștere de la 2,2 miliarde lei în 2022. Mai mult decât atât, compania a raportat un profit net de 31,8 milioane lei, marcând astfel pentru prima dată intrarea pe profit în țara de origine.

Aceste performanțe sunt cu atât mai remarcabile cu cât în anul precedent, UiPath înregistra o pierdere netă considerabilă de 249 milioane lei. Îmbunătățirea semnificativă a rezultatului financiar a fost susținută și de creșterea numărului de angajați în România, care a urcat la 1.112 persoane în 2023, de la 1.035 în anul anterior.

UiPath
UiPath

Te-ar putea interesa și: Daniel Dines a pierdut 1,3 miliarde de euro în câteva săptămâni. Ce s-a întâmplat cu averea fondatorului UiPath

Schimbări importante la vârgul UiPath

În ciuda succesului său financiar local, UiPath a fost în centrul atenției în mai 2023, când acțiunile sale au înregistrat o scădere bruscă în urma unor schimbări de conducere și a unor proiecții de vânzări sub așteptări. Co-fondatorul Daniel Dines, care a revenit în funcția de CEO după o perioadă de co-CEO împărțită, a exprimat încredere în direcția viitoare a companiei, subliniind angajamentul său pentru o creștere profitabilă și inovatoare.

UiPath, cunoscut pentru soluțiile sale de automatizare a proceselor, a raportat pentru trimestrul respectiv venituri de 335 milioane dolari, cu o pierdere netă de 28,7 milioane dolari. În pofida unei scăderi a valorii acțiunilor și a unor estimări de vânzări revizuite în scădere, compania rămâne optimistă în privința perspectivei sale pe termen lung.

Pentru următorul trimestru fiscal, UiPath estimează venituri între 300 și 305 milioane dolari, sub estimările analiștilor de pe Wall Street. Pentru întregul an fiscal 2025, compania proiectează venituri între 1,405 și 1,410 miliarde dolari, o cifră care, deși sub așteptările inițiale, reflectă o strategie de consolidare și adaptare pe piața globală a tehnologiei.

Citește și: Miliardarul Daniel Dines, despre concedierile operate în ultimii 5 ani în cadrul companiei UiPath: „A fost extraordinar de greu pentru mine, am concediat 15% dintre angajați”