Potrivit premierului Marcel Ciolacu, reintroducerea serviciului militar obligatoriu nu este o opțiune viabilă în contextul actual, notează capital.ro. Se pune punct, astfel, speculațiilor pe acest subiect, potrivit cărora, dată fiind apartenența României la NATO și tensiunile la nivel mondial, armata ar putea redeveni obligatorie în țara noastră.
Obligativitatea stagiului militar în România a fost suspendată de la 1 ianuarie 2007. Ultima încorporare a recruților a fost în octombrie 2006 pentru militarii în termen, respectiv în iunie 2006 pentru cei cu termen redus.
Premierul Marcel Ciolacu exclude, ferm, reintroducerea stagiului militar obligatoriu, subliniind că armata trebuie formată din militari profesioniști. ”Exclus aşa ceva! Să ştii să te aperi, să înţelegi contexte nu-i un lucru rău, dar exclus reintroducerea stagiului. Armata trebuie să fie formată din militari profesionişti. Noi avem datoria de a crea cadrul astfel încât tinerii să vină către armată. (…) Reintroducerea stagiului militar obligatoriu nu este o măsură pe care să o luăm acum”, spunea premierul, în aprilie, în emisiunea Insider Politic.
În același context, Ciolacu a subliniat că armata noastră este profesionistă, bine pregătită și aliniată standardelor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO). Chiar și așa, investițiile în acest domeniu nu trebuie oprite, ci dimpotrivă, ”trebuie să investim în continuare în modernizarea echipamentului și instruirea personalului, nu să ne întoarcem la o practică din trecut”, a adăugat prim-ministrul.
Marcel Ciolacu propune, pe termen lung, dezvoltarea capacității de apărare a țării într-un cadru strategic, precizând că educația civică și pregătirea pentru situații de urgență ar putea înlocui stagiul militar obligatoriu. „Orice țară trebuie să se pregătească și pentru ce este mai rău, dar nu trebuie să pui în față contextul războiului din Ucraina și că, vezi Doamne, există un pericol care va veni dinspre Rusia spre România. Nu vine de acolo niciun pericol. Dar, cu adevărat, ne trebuie o țară normală și atunci trebuie să anticipezi anumite lucruri, cum este acest sistem de voluntariat plătit, în care oamenii se instruiesc și învață noțiunile de bază în ceea ce privește apărarea. E corectă abordarea, dar nu trebuia dat cu toporul în contextul războiului de la frontieră, ca românii să înțeleagă din acea știre aoleu, vine războiul peste noi. Nu vine niciun război !”, a asigurat premierul.
Pe de altă parte, Ciolacu este de părere că voluntariatul militar plătit este o inițiativă de valoare, dar care nu trebuie prezentată în contextul unui război, pentru a nu induce panică în rândul populației. „Poate sunt momente în viață când vrei să faci acest lucru, să vezi cum este. Poate, pe urmă. urmezi o carieră militară. Totuși, armata este o rampă de selecție, poate îți evidențiază anumite capacități umane, de care are nevoie armata, în aceste instruiri voluntare. E un sistem normal, dar nu prezentat în contextul unui război, pentru că lumea nu mai înțelege ce se întâmplă”, spunea Marcel Ciolacu, în februarie.