- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Premierul Marcel Ciolacu face declarații cu privire la aderarea la Spațiul Schengen! Acordul politic cu Austria constituie aderarea ireversibilă!

28 Dec, 23:26 • Oprea Alina
Aderarea la Spațiul Schengen este încă o problemă pentru România, chiar dacă aceasta se realizează pe cale maritimă și aeriană. Premierul Marcel Ciolacu vine cu argumente solide asupra acestui subiect!
Premierul Marcel Ciolacu face declarații cu privire la aderarea la Spațiul Schengen! Acordul politic cu Austria constituie aderarea ireversibilă!

În decursul serii de joi, Premierul României, Marcel Ciolacu a făcut declarații cu privire la procesul de aderare a României la Spațiul Schengen. Acesta a spus că procentul pe cale aeriană și martim este ireversibil și că există un acord politic cu Austria pentru ca acest lucru să se întâmple în luna Martie a anului 2024. Acest lucru se întâmplă în lipsa unui calendar pentru aderarea cu frontierele terestre. Ciolacu a declarat, la România TV, că aderarea la spațiul Schengen maritim este „de interes” pentru „dezvoltarea portului Constanța” și că România va avea „o strategie schimbată” de la anul, pentru a putea adera deplin la spațiul de liberă circulație.

Ai putea fi interesat și de: Austria temperează euforia României! Deschiderea spațiului maritim și aerian nu reprezintă apartenența deplină la spațiul Schengen!

Marcel Ciolacu, despre Spațiul Schengen

„În primul rând, în acest moment, România, după data de 23 anul acesta și luna aceasta, are un acord politic și cu Austria, în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen maritim, unde ne interesează foarte mult dezvoltarea portului Constanța, și aerian. Trebuie să ne pregătim anul viitor pentru intrarea totală în spațiul Schengen a României. De 13 ani, România îndeplinește toate cerințele tehnice să adere la spațiul Schengen.

Spațiul Schengen
Spațiul Schengen

De 13 ani, este prima oară când avem un acord politic de aderare parțială. Cu alte cuvinte, din acest moment, tot procesul este ireversibil. Nu cred că se mai face niciun consiliu JAI, cred că va fi un vot al reprezentanților fiecărui stat – COREPER se numește – și se va face această procedură, ținând cont că mai avem 2 zile până la Anul Nou.

În acest moment, documentele sunt la juriști, la Comisie și la guvernul austriac pentru ultima formă, care va fi înaintată la toți reprezentanții statelor UE. Strategia pentru anul viitor, categoric că vom avea o strategie schimbată. Este pentru prima oară când ne-am coordonat… – m-am coordonat cu președintele României, nicio problemă să o spun, m-am coordonat cu ministrul de externe, cu ministrul de interne, ne-am văzut seara, am avut teleconferințe, videoconferințe (…)

Am intrat într-un proces ireversibil, în momentul în care ai intrat și maritim și aerian, am plecat în direcția corectă. Anul viitor vom continua toate demersurile să finalizăm, din punctul meu de vedere, mai mult ca sigur sub președinția ungară a (Consiliului UE – n. red.). (…) În martie 2024 vom fi aerian și maritim în Schengen. (…) În momentul în care am început să am un schimb de scrisori cu cancelarul Nehammer era clar că am intrat în altă logică. Eram blocați – am încercat cu forța, am încercat în toate demersurile – eram blocați total – în acest moment există o perspectivă și un deblocaj (sic!).

E o realizare a guvernului României. Sunt avantaje extraordinare comerciale. Pentru transportatori ar fi fost extraordinar să se intre și terestru anul acesta. Nu se poate. Știm toți acest lucru, a fost o nouă abordare care a dat roade în acest moment”, a declarat Ciolacu la România TV, potrivit celor Comunicate de Digi24.

Ai putea fi interesat și de: Bulgaria, la un pas de aderare la Spațiul Schengen? Statul bulgar a cedat șantajului Ungariei pentru aderare. A eliminat taxa de 20 de leva pentru gazele rusești!

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...