Klaus Iohannis face un anunț important pentru România, chiar de Ziua Forțelor Terestre. Concret, președintele a transmis ce planuri are pentru Armata Română. Ultimele informații relatate de stiripesurse.ro arată că se vor achiziționa noi tipuri de armamente și echipamente, pentru o mai bună capacitate de apărare.
Cu ocazia Zilei Forțelor Terestre, Klaus Iohannis a transmis un mesaj important pentru țară. Președintele începe discursul prin a spune că data de 23 aprilie este cea în care aducem un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu patriotism statul, și de asemenea, cinstim memoria celor care și-au sacrificat viața.
Klaus Iohannis precizează că, de-a lungul timpului, Forțele Terestre au dat dovadă de profesionalism și relevanță pe timpul misiunilor desfășurate atât în teatrele de operații, cât și pe timpul celor executate în țară. Președintele spune că Forțele Terestre sunt o componentă modernă a Armatei României, care garantează suveranitatea, unitatea și independența statului.
Executivul precizează că ultimele evenimente, referindu-se la criza de securitate din Europa, arată importanța Forțelor Terestre pentru statul român. Tocmai de aceea, având în vedere actualele provocări, președintele declară că Armata Română va fi înzestrată cu noi tipuri de armamente și echipamente, pentru a „consolida capacitatea de apărare” a țării.
Mai mult decât atât, Iohannis confirmă că, începând cu acest an, 2.5% din PIB va fi alocat pentru Apărare. Președintele le transmite militarilor din Forțele Terestre că îi felicită pentru modul remarcabil în care își îndeplinesc misiunile, dar mai ales, le transmite că vor face față amenințărilor pe care România le confruntă.
Citește și despre: Consiliul Suprem de Apărare a Ţării se reunește la cererea președintelui Iohannis. Securitatea din Marea Neagră și intervențiile din Moldova sunt pe agendă
„Sărbătorim astăzi, 23 aprilie, Ziua Forțelor Terestre, una dintre cele mai importante categorii de forțe ale Armatei României, al cărei patron spiritual este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință.
Aducem un omagiu tuturor celor care au servit sau servesc cu dăruire și patriotism sub drapelele de luptă ale unităților Forțelor Terestre, în țară sau în misiuni în afara teritoriului României, sub egida ONU, NATO sau a Uniunii Europene.
Totodată, cinstim astăzi memoria celor care și-au sacrificat viața, slujind cu onoare și credință patria și poporul român. De-a lungul timpului, Forțele Terestre și-au dovedit profesionalismul și relevanța pe timpul misiunilor executate în țară și în teatrele de operații, în cadrul acțiunilor de intervenție pentru limitarea și înlăturarea urmărilor producerii unor urgențe civile sau pe timpul pandemiei de COVID-19.
Astăzi, Forțele Terestre sunt o componentă modernă a Armatei României, cu un rol determinant în garantarea suveranității, a independenței și a unității statului, a integrității teritoriale a țării și a democrației constituționale. Actuala criză de securitate din Europa, generată de agresiunea militară neprovocată și brutală a Federației Ruse împotriva Ucrainei, a scos în evidență încă o dată importanța Forțelor Terestre române în asigurarea securității țării noastre și a Flancului Estic al NATO.
Forțele Terestre, împreună cu celelalte componente ale Armatei României și alături de contingentele aliate prezente pe teritoriul țării noastre, au o contribuție importantă la întărirea posturii de descurajare și apărare a NATO la nivel regional.
Având în vedere actualele provocări de securitate cu care România și întregul spațiu euroatlantic se confruntă, este necesară continuarea procesului de creștere a interoperabilității Forțelor Terestre române cu structuri similare ale NATO, prin executarea în comun de misiuni și activități de instruire.
Țara noastră își va consolida capacitatea de apărare și reziliență și va continua să fie un pilon de stabilitate și un furnizor de securitate în regiune. Modernizarea și înzestrarea Armatei României cu noi tipuri de armament și echipamente constituie o prioritate pentru perioada următoare, iar alocarea, începând cu acest an, a 2,5% din PIB pentru Apărare oferă premisele ca aceste obiective să fie atinse rapid.
Dragi militari din Forțele Terestre,
Profesionalismul și abnegația probate în misiunile și activitățile de instruire pe care le desfășurați împreună cu aliații noștri reflectă nivelul ridicat de pregătire pe care îl aveți și ambiția de a vă perfecționa permanent.
Continuând pe aceeași linie, veți fi capabili să faceți față tuturor amenințărilor cu care România și spațiul euroatlantic se confruntă și veți consolida prestigiul și profilul țării noastre la nivel regional și aliat. Vă felicit pentru modul remarcabil în care vă îndepliniți cu succes misiunile încredințate și vă urez La mulți ani!”, spune președintele.
Generalul-locotenent Teodor Incicaș a declarat într-un interviu pentru „Observatorul militar” că România intenționează să achiziționeze tancuri Abrams. Șeful Direcției Generale pentru Armamentele din Ministerul Apărării explică că urmează să fie depusă la Parlament cererea de aprobare.
„Este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziţii pentru un batalion de tancuri Abrams”, a declarat Teodor Incicaş.
Generalul a vorbit și despre alte achiziții pe care Ministerul Apărării le are în vedere. Două tipuri de rachete pentru F-16, mașina de luptă a infanteriei pe șenile și sistemele de apărare aeriană sunt câteva dintre achizițiile pe care statul român intenționează să le facă.
„Zilele acestea vom trimite către Parlamentul României, pentru aprobarea prealabilă a Parlamentului, achiziţiile care se referă la obuzierele propulsate pe şenile.
De asemenea maşina de luptă a infanteriei pe şenile, sistemele de apărare aeriană cu bătaie scurtă şi foarte scurtă şi două tipuri de rachete pentru F-16.
În acelaşi timp este pe parcursul de a merge spre aprobarea prealabilă a Parlamentului cererea noastră de aprobare a unei achiziţii pentru un batalion de tancuri Abrams şi un nou pachet pentru realizarea capacităţilor de luptă pe mare, şi anume ne referim la achiziţia de submarine, achiziţia de nave vânătoare de mine şi modernizarea navelor purtătoare de rachete”, spune Incicaș.
Generalul a precizat că, pe parcursul anului trecut, România a testat prin cercetare o așa-numită „dronă de buzunar”, necesară pentru militari. Dispozivitul i-ar ajuta pe aceștia să cunoască câmpul tactic. Incicaș precizează că urmează să fie introdusă în dotarea Armatei Române. Generalul a relatat că vor fi achiziționate și sisteme aeriene fără pilot, cu o autonomie de zbor de 20-25km.
„Sistemul aerian de tip tactic este acel sistem fără pilot care în conformitate cu cerinţele noastre, (trebuie) să fie de până în 100 de kilometri (autonomia de zbor).
În clipa de faţă, la Agenţia de Cercetare pentru tehnică şi Tehnologie Militară noi am realizat un prim produs şi urmează să dezvoltăm un al doilea, cu aterizare şi decolare pe verticală, iar acest produs, după omologare, va intra în dotarea Armatei României”, a mai spus şeful Direcţiei pentru Armamente din cadrul MApN.
Totodată, generalul a spus că Armata Română va fi dotată cu armament ușor pentru infanterie în 2023 – 2024, care va fi fabricat în țară. Potrivit lui Incicaș, MapN desfășoară în prezent 40 – 50 de programe de achiziții militare.
Te-ar putea interesa și: Salarii militari 2023. Armata Româna este unul dintre cei mai buni angajatori din țară, însă iată cât se câștigă în funcție de grad