Președintele Klaus Iohannis a confirmat în această seară că a discutat, la Palatul Elysee cu omologul francez, Emmanuel Macron, despre aderarea României la Spațiul Schengen. Cei doi au discutat despre situația de securitate din regiune, prezența militară franceză în țara noastră și aprofundarea Parteneriatului Strategic.
„Am avut în această seară o întrevedere foarte bună cu preşedintele Emmanuel Macron, la Palatul Elysee. Franţa este un susţinător al aderării ţării noastre la Spaţiul Schengen, iar în discuţia noastră i-am mulţumit Preşedintelui Macron pentru sprijinul său puternic.
România este pregătită să adere, o confirmă şi rezultatele pozitive ale misiunii recente de evaluare. În plus, extinderea Spaţiului Schengen va contribui la consolidarea securităţii şi a rezilienţei Uniunii Europene în ansamblul său. În ceea ce priveşte situaţia de securitate, Franţa este şi aici alături de noi, prezenţa militară consistentă a trupelor franceze în România contribuie semnificativ la întărirea Flancului Estic al NATO.
Aprofundarea Parteneriatului Strategic dintre statele noastre, evoluţia situaţiei de securitate din Ucraina şi demararea procesului de reconstrucţie a zonelor afectate de război au fost teme pe care le-am abordat astăzi în dialogul foarte bun pe care l-am avut cu preşedintele Macron”, a scris şeful statului pe Facebook.
Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, întâlnirea a avut loc pe fondul intensificării dialogului politic bilateral și a coordonării strânse pe teme de actualitate aflate pe agenda europeană, euroatlantică și internațională.
„Preşedintele României şi omologul său francez au abordat temele prioritare ale agendei bilaterale, cu accent pe consolidarea Parteneriatului Strategic româno-francez, stadiul şi perspectivele de dezvoltare ale proiectelor comune din domeniul economic, al securităţii şi al apărării”, arată Administraţia Prezidenţială.
De altfel, conform anunțului făcut de Iohannis și a mesajului transmis de Administrația Prezidențială, se pare că cei doi lideri au abordat și situația de securitate generată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și consecințele acesteia în plan european și global, cu accent pe energie și securitate alimentară.
De altfel, cei doi șefi de stat au avut, conform Administrației Prezidențiale, și un schimb de păreri privind continuarea eforturilor în plan european pentru asigurarea securității energetice pe fondul ultimelor propuneri și decizii ale Uniunii Europene, care trebuie să conducă la surse de aprovizionare cât mai diverse şi la prețuri cât mai accesibile pentru cetățeni.