Spațiul Schengen ar putea deveni un vis devenit realitate! Statul german este cel care suține aderarea României, întrucât Germania a cerut celorlalte state membre să accepte România și Bulgaria în spațiul de liberă circulație. De aseemenea, ministrul german a adăugat faptul că România și Bulgaria au muncit din greu pentru a ajunge până în acest punct, iar acum este rândul țărilor din Spațiul Schengen să se țină de cuvânt. Aderarea României la zona de liberă circulație este sistată doar de Austria, în timp ce Țările de Jos au rezerve și cu privire la Bulgaria. Scopul ambelor țări este să intre în Schengen până la sfârșitul anului, dar până acum nu există semnale că acest lucru se poate întâmpla.
„Mulțumesc Germaniei pentru sprijinul său fără echivoc pentru aderarea Bulgariei la Schengen fără alte amânări. Germania este aliatul nostru de încredere și partener de lungă durată, iar sprijinul său pentru Schengen în acest moment cheie este esențial.”, a comunicat Maria Gabriel, relatează Mediapol citată de Rador Radio România.
Citește mai multe despre: Președintele Austriei susține aderarea României la spațiul Schengen. „Nu sunt de acord cu decizia Guvernului meu. Nu am văzut sensul blocării României și Bulgariei la sistemul Schengen”
Toodată, aceasta a pus focusul asupra faptului că lupta împotriva migrației ilegale rămâne o prioritate cheie pentru Bulgaria. Mai mult decât atât, Austria își condiționează dreptul de veto asupra celor două țări de necesitatea unei reforme a Schengen. În prezent, nu există un acord. Spre deosebire de Bulgaria, guvernanții români și-au înăsprit tonul la adresa Vienei, având în vedere diverse măsuri împotriva poziției acesteia.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a sugerat Austriei să ia în considerare părăsirea Spațiului Schengen, iar PPE ar trebui să excludă partidul cancelarului austriac Karl Nehammer. Au fost multe soluții puse pe masă, iar România a sugerat și ideea ca atât statul român, cât și statul bulgar să meargă pe două drumuri diferite în ceea ce privește aderarea la Spațiul Scchengen. Annalena Baerbock a vorbit și de sprijinul oferit Ucrainei de către Bulgaria.
„Mă bucur să subliniez că solidaritatea nu este doar un cuvânt pentru Bulgaria și că țara oferă asistență Ucrainei.”, a declarat ministrul german, conform știripesurse.ro.
Totodată, Germania a susținut și extinderea Uniunii Europene, iar Annalena Baerbock a pus focusul și asupra discuțiilor legate de progresele țărilor candidate pentru aderarea la UE – Ucraina, Moldova, Republica Macedonia de Nord, dar și alte țări din Balcani de Vest care se luptă, la momentul actual, cu aderarea la spațiul Uniunii Europene. Ea a declarat că Germania remarcă și apreciază eforturile și reformele făcute în aceste țări și susține extinderea Uniunii Europene în această direcție, iar Berlinul poate oferi asistență pentru a se face primii pași pe drumul către UE.
Citește mai multe despre: România își joacă toate șansele pentru a intra în spațiul Schengen! Marcel Ciolacu: „În ceea ce priveşte Schengen-ul, eu am să mă lupt până în ultima clipă şi cred că aşa este corect.”