O simplă garsonieră de lângă București, de doar 30 mp a ajuns la prețuri ieșite din comun. Suma cerută de dezvoltator este nesimțită, însă românii par să se conformeze. Acest tip de locuință este la mare căutare în această perioadă, atât pentru vânzare, dar și pentru închiriere, anunță observatornews.ro.
Pentru a ieși pe piață la prețuri cât mai bune, dezvoltatorii imobiliari au început să construiască apartamente cât mai mici, atât de mici încât unele nici nu ar trebui să existe, conform legilor. Sunt apartamente de 4 camere la 60 de metri pătrați, dar și garsoniere la 25-30 de metri pătrați.
„Ele ar trebui să fie considerate, de facto, în afara legii, iar statul ar trebui să ia măsuri. Legea acceptă o abatere de maximum 10%, deci suprafaţa minimă acceptată e de 33,3 metri pătraţi. Nu poţi avea o cameră de zi mai mică de 18 metri pătraţi. Bucătăria şi locul de luat masa ar trebui să aibă minimum 7,5 metri pătraţi, iar baia, cel puţin 4,5 metri pătraţi. Site-urile imobiliare sunt însă pline de anomalii”, spune Radu Negoiţă, arhitect, conform Observator.
Chiar și așa, dezvoltatorii imobiliari au prețuri extrem de nesimțite. Prețurile piperate vin din cauza materialelor de construcție care au explodat la preț.
Dezvoltatorii încearcă să construiască apartamente cât mai mici.
„Noi spunem, în piaţă imobiliară, că preţul vinde întotdeauna şi va fi primul factor determinant pentru alegerea unei locuinţe”, spune Adrian Pandelescu, reprezentant al unui dezvoltator imobilar.
Mai mult, o garsonieră de 30 de mp. din Chiajna, care are sau nu această dimensiune, pentru că dezvoltatorii trișează și includ și balconul sau terasa în metri pătrați utili, a ajuns să coste 34.500 de euro, cu banii jos.
Mulți dintre cei care aleg să cumpere locuințe așa de mici au probleme la bancă, pentru că instituțiile financiare se feresc să acorde credite imobiliare pentru acest gen de locuință.
„37 de metri pătraţi. Sub această suprafaţă, băncile sunt reticente şi refuză să accepte în garanţie o locuinţă” ”, mai spune Adrian Pandelescu.
Ai mai putea citi: Parcul Lacul Morii din Capitală va fi cel mai nou centru de agrement. Primarul Ciucu anunță că parcul va avea plajă, o mini-pădure și multe zone pentru sport
Dezvoltatorii imobiliari aleg să închirieze o parte din construcțiile pe care le ridică, în special cele mici, tip garsonieră, cu suprafață „necunoscută”. Deși aceștia prezintă astfel de locuințe, românii continuă să cumpere.
„Se închiriază avion! Acolo la blocul din mijloc am avut un spaţiu mare la parter, de 500 de metri.
Am recompartimentat şi am făcut 10 garsoniere la demisol. Într-o săptămână le-am închiriat pe toate.
Acolo am garsoniere şi de 25 de metri jumătate. Cele mai mari au 29 de metri pătraţi. Pe alea mici le am închiriate pe 220 de euro şi pe alea mari cu 270 de euro”, mai spune managerul de proiect imobiliar.
Mai poți citi: Drulă: „Dimensiunea crizei economice în România e determinată de acțiunea acestui guvern, de politica fiscală”