Carburanții s-au scumpit semnificativ de la 1 iulie, pe fondul majorării accizelor. Este a doua scumpire de acest fel din anul în curs, după cea de la 1 ianuarie. Astfel, de la 1 iulie 2024, a avut loc o majorare de 43 de bani pe litru pentru benzină, și de 40 de bani pe litru pentru motorină, scrie Economedia.
La începutul acestui an, încă din prima zi, prețurile au crescut după majorarea accizelor cu 29 de bani pe litru la benzină și cu 26 de bani pe litru la motorină.
Stația Petrom Vitan, monitorizată de sursa citată, afișează luni, 1 iulie 2024, următoarele prețuri: 7,48 lei pentru un litru de benzină standard și 7,58 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Conform peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard ajunge acum între 7,42 lei și 7,49 lei pe litru. În ceea ce privește motorina standard, prețurile se încadrează între 7,56 lei și 7,59 lei pe litru.
La restul benzinăriilor (OMV, MOL, Lukoil, Socar, Rompetrol) din București, prețurile benzinei standard sunt cuprinse între 7,10 lei și 7,53 lei. Cât despre motorina standard, un litru are un preț între 7,23 și 7,64 lei la momentul actual.
Așadar, pentru un plin cu 50 de litri de benzină, de la 1 iulie, şoferii plătesc cu 21 de lei şi 50 de bani mai mult, iar pentru un plin cu 50 de litri de motorină, cu 20 de lei în plus.
Carburanții s-au scumpit de două ori anul acesta din cauza creșterii accizei, căci Ministerul Finanțelor a crescut accizele etapizat, la 1 ianuarie și la 1 iulie, arăta „ordonanța trenuleț” publicată în decembrie. În mod obișnuit, avea loc o singură majorare a accizelor la carburanți, de la 1 ianuarie.
Inițial, Guvernul avea în plan ca aceste accize să crească în 3 trepte, cu câte 33% din creșterea prețurilor de consum, la 1 ianuarie, 1 aprilie și 1 iunie.
Specialiștii în energie iau în calcul posibilitatea ca preţurile carburanților să crească şi mai mult pe durata verii, mai ales că e perioada concediilor, iar consumul creşte.
„În România, ştim sigur că acestea cresc de la 1 iulie. Dar mai depinde şi de cerere. Fiind perioada concediilor, cum vor prefera oamenii să călătorească: cu maşina, cu avionul sau cu trenul? În primul caz, poate creşte preţul la benzină, în al doilea caz la kerosen, jet fuel, adică, combustibilul pentru aviaţie”, a spus Eugenia Gusilov.
La momentul actual, aproximativ 50% din preţul de la pompă e reprezentat de taxe.