Prețul carburanților în România, astăzi, 12 decembrie 2023. Benzina şi motorina s-au scumpit marţi, după ce sâmbătă preţul lor scăzuse.
Cât despre benzina standard, cea mai ieftină costă marţi 6,45 lei litrul, faţă de 6,40 lei litrul cât era sâmbătă, şi se găseşte la mai multe staţii Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 1. La celelalte alte stații, benzina standard se găsește la prețuri între 6,46 lei şi 7,24 lei, în uşoară creştere faţă de zilele precedente.
Pentru benzina premium, prețurile variază de la 6,91 lei până la 7,26 lei. Cea mai ieftină motorină standard costă marţi 6,98 lei litrul faţă de 6,95 lei litrul cât era sâmbătă, tot în creştere, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, str. Vasile Lascăr nr. 141A.
La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 6,99 lei și 7,49 lei, de asemenea în creştere. Cea mai ieftină motorină premium costă marţi 7,35 lei litrul, faţă de 7,31 lei litrul sâmbătă, iar cea mai scumpă este 7,65 lei. Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotațiile Platts se referă la prețurile publicate de către Platts, o companie de informații și analize din domeniul energetic. Platts este recunoscută la nivel mondial pentru furnizarea de date precise și relevante privind prețurile mărfurilor în industriile energetice și de transport.
În special, cotațiile Platts sunt cunoscute în industria petrolului, gazelor naturale, cărbunelui și a altor materii prime energetice. Aceste cotații sunt utilizate ca referințe în tranzacțiile comerciale, contracte și negocieri între producători, distribuitori și consumatori de energie.
Cotațiile Platts sunt publicate zilnic și reflectă prețurile de piață la un anumit moment în timp, luând în considerare diverse aspecte, cum ar fi cererea și oferta globale, evenimente geopolitice, condițiile meteorologice și alți factori relevanți. Aceste informații sunt utile pentru actorii din industria energetică, precum și pentru investitori și analiști care monitorizează evoluțiile în domeniu.
Te-ar mai putea interesa și: Primă de 17.000 de euro fiecărui angajat. O renumită companie aduce mari venituri în pragul sărbătorilor