Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut azi prețurile în benzinării. Totuși, doar benzina este astăzi mai scumpă, nu și motorina.
Stația Petrom de pe Șoseaua Virtuții din București, monitorizată de Economica.net, afișează pe data de 30 martie 2024 un preț al benzinei standard de 7,18 lei/litru, în timp ce prețul motorinei standard este de 7,39 lei/litrul.
Astfel, compania petrolieră a crescut azi prețul la benzină cu patru bani pe litru, dar nu a făcut alte modificări la prețul motorinei. Asta după ce, chiar ieri, Petrom ieftinise motorina cu trei bani pe litru, lăsând prețul benzinei nemodificat.
După ultimele schimbări de prețuri, se poate observa că se reduce diferența de preț dintrei cei doi carburanți, motorina fiind mai scumpă decât benzina cu doar 21 de bani pe litru.
Precedentele modificare de preț a avut loc acum patru zile, atunci când Petrom a scumpit doar benzina cu patru bani pe litru, menținând prețul motorinei. Săptămâna precedentă, a crescut prețuile cu patru bani pe litru, și la benzină și la motorină. A fost prima scumpire după o perioadă de patru ieftiniri consecutive care au venit după o serie de 12 scumpiri consecutive, operate de la la jumătatea lunii ianuarie.
Prețurile petrolului sunt în creștere în ultima vreme, sortimentul Brent, de referință pentru Europa ajungând la 87 de dolari pe baril.
Petrom este lider pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul din România, cu o rețea de 555 de stații de distribuție, dintre care 393 Petrom și 162 OMV.
Citește și: CFR anulează mai multe călătorii din cauza trecerii la ora de vară. Care este noul program
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, după cum a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu ce reanalizează felul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața carburanților și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.
Vezi și: Viteza minimă de deplasare în localitate, în 2024. Ce riscă șoferii care circulă prea lent