Preț carburanți 28 mai. Petrom, liderul pieței carburanților, a ieftinit din nou benzina și motorina, iar acum prețul benzinei a ajuns la 7 lei pe litru la stație din Capitală, conform Monitorul Prețurilor. Este vorba de stația Petrom din strada Dr. Petre Herescu.
Ieftinirea care a avut în a doua zi a săptămânii este de câte 4 bani pe litru, atât în cazul benzinei, cât și în cazul motorinei. Stația Petrom Vitan, monitorizată de Economedia, afișează marți 28 mai 2024, următoarele prețuri: 7,06 lei pentru un litru de benzină standard și 7,08 lei pe litru în cazul motorinei standard.
Potrivit peco-online, la stațiile Petrom din Capitală, prețul unui litru de benzină standard este cuprins acum între 7,00 lei și 7,07 lei pe litru. În cazul motorinei standard, prețurile variază între 7,06 lei și 7,09 lei pe litru.
Precedenta reducere de preț a avut loc sâmbătă, 25 mai, când prețul benzinei standard a scăzut cu 5 bani pe litru, iar cel al motorinei standard cu 4 bani pe litru.
În continuare, în cele mai multe stații din Capitală, motorina este mai scumpă decât benzina cu circa doi bani pe litru.
Reducerea prețurilor carburanților a început pe 20 aprilie, zi în care motorina a scăzut sub 7,5 lei pe litru.
Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzină a scăzut cu 3,9 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 14,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.
În cazul motorinei, prețul mediu al unui litru s-a diminuat cu 3,9 %, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 14,5 lei mai puțin decât în urmă cu 30 de zile.
De ce fluctuează prețurile la benzină și motorină la pompă
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare urmează o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o întârziere de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței într-un studiu recent care analizează modul în care modificările cotațiilor se reflectă în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pentru benzină și motorină, reflectând cererea, oferta și tranzacțiile dintre traderi pe piața angro a combustibililor. Aceste cotații nu sunt publice, dar pe termen lung urmează aceeași tendință ca și prețul barilului de petrol.
Astfel, când cotațiile internaționale Platts pentru benzină și motorină cresc, și prețurile carburanților la pompă în România se majorează, iar când cotațiile scad, prețurile la stațiile de alimentare se reduc.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în decurs de o săptămână, atât în cazul creșterilor, cât și al scăderilor cotațiilor internaționale Platts.
Citește și: Românii care NU au voie să bea mai mult de 1-2 cești de cafea pe zi. Crește riscul de deces