După mai multe zile în care prețurile la energia electrică de la București au fost uneori zero la jumătatea zilei, se pare că ziua de mâine vine cu primele prețuri negative din acest an, mai devreme decât era așteptat, scrie Economica.net.
Prețul orar al pieței pentru ziua următoare în ceea ce privește energia electrică tranzacționate azi cu livrare mâine este negativ în patru intervale orare ale zilei de mâine și zero în altele două, ziua de mâine fiind prima în acest an în care avem prețuri negative în piața pentru ziua următore (PZU).
Așadar, în intervalele orare 11, 12, 13 și 14, prețurile orare la energia electrică sunt de aproximativ -2, -8, -2, respectiv – 0,09 lei/MWh, iar în orele care deschid și închid acest interval, respectiv 10 și 15, prețurile sunt zero.
Prețurile de la jumătatea zilei sunt în scădere accentuată față de celelalte intervale orare ale zilei, în condițiile în care în vârful de consum de seară prețul este și de aproape 400 de lei/MWh. Prețul mediu al pieței spot pentru ziua de mâine este, în România, de 157 de lei/MWh, adică 32 de euro/MWh, la fel cu cel din Bulgaria și Ungaria, singurele țări din mecansimul de cuplare a piețelor spot cu care avem conexiune fizică.
Citește și: Preț carburanți, 30 martie. Cât plătesc astăzi șoferii pentru benzină și motorină
În orele cu preț negativ, din rețeaua românescă pleacă energia electrică în rețelele din Bulgaria și Ungaria, prin mecanismul de cuplare. În ora cu prețul negativ de -8 lei/MWh sunt și cele mai mari fluxuri de export către cele două rețele, respectiv aroape 2.500 MWh/h, explică sursa menționată.
În schimb, volumele tranzacționate în piață sunt destul de mici, semn că probabil participanții la piață intuiau că se va ivi această situație.
Prețul negativ apare în orele în care producția de energie (în special din sursă fotovoltaică) se află la niveluri ridicate, peste consumul rețelei de la acea oră, inclusiv prin aportul prosumatorilor nedispecerizabili care nu mai consumă din rețea atunci. În special, mâine este duminică, zi cu consum redus de energie electrică, și, din prognozele de până acum, observăm o produție bună din solarul dispecerizabil, la o putere orară medie zilnică de circa 330 MW, corespunzătoare unui factor de capacitate bun pentru fotovoltaice, de 24%.
La jumătatea zilei de azi, pe fondul unui consum redus, de doar 4.600 MW instantaneu, fotovoltaicele produceau la aproape 1.000 MW, eolienele la 1.500 MW (și fotovoltaicul a fost peste hidro uneori), iar România exporta energie la o putere de aproape 2.000 MW.
Prețurile negative au apărut pentru prima dată în România vara trecută și, cel mai probabil pe fondul esxtinderii capacităților în fotovoltaic,se vor întâlni și mai des în acest an în absența creșterii stocării sau a consumului dispecerizabil în orele de zi.
Vezi mai multe știri: CFR anulează mai multe călătorii din cauza trecerii la ora de vară. Care este noul program