În ciuda scumpirilor, românii au cel mai mic preţ la uleiul de floarea-soarelui din ultimii doi ani. S-a ajuns să se plcătească şi cu cinci lei mai puţin pe un litru de ulei. Această ieftinire este atribuită importurilor semnificative de ulei de floarea-soarelui din Ucraina, care a devenit cel mai mare exportator global.
Exporturile de ulei de floarea-soarelui din Ucraina către România au atins aproape 672.000 de tone, reprezentând aproximativ un sfert din totalul exporturilor ucrainene. Acest fenomen a creat o competiție acerbă pe piața locală, afectând producătorii și procesatorii români.
Monica Iordache, reprezentant al unui producător local, a subliniat că diferențele de preț sunt susținute de standardele europene mai ridicate impuse producției autohtone. Produsele din Ucraina, care nu sunt conforme cu aceste standarde, pot fi comercializate la prețuri mai mici.
„Noi procesăm în momentul de faţă numai materie primă din România. Având în vedere diferenţele de preţ, este clar că nu vom avea un preţ competitiv în piaţă. Noi avem impuse nişte standarde pe produs. Aceste produse provenite din Ucraina nu sunt autorizate pentru standarde europene, drept pentru care pot ieşi cu un preţ mai mic în piaţă”, a spus Monica Iordache pentru Observator.
Alina Crețu, director executiv al Forumului APPR, a avertizat că volumul nelimitat de ulei de floarea-soarelui provenit din Ucraina, permis în Uniunea Europeană, amenință să ducă la pierderea fermierilor români din zonă: „S-a permis intrarea în Uniunea Europeană a unei cantităţi nelimitate cumva, s-au produs sincope majore. Riscăm să pierdem o parte din fermierii din zona noastră”.
Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta, a explicat că ieftinirea este rezultatul absenței taxelor pe care o țară din Uniunea Europeană le are, precum și a posibilelor probleme de sănătate asociate cu semințele tratate în Ucraina. „Este ieftin pentru că Ucraina nu are taxele pe care o ţară din Uniunea Europeană le are. Inclusiv din punct de vedere a sănătăţii seminţelor de floarea soarelui pot fi probleme pentru că în Ucraina nu ştim cu ce se fac tratamente”, susţine Dragoş Frumosu.
Citeşte şi: Rate amânate pentru o categorie de români în 2024. Marcel Ciolacu anunță cine sunt cei care pot amâna plata
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a minimizat îngrijorările, afirmând că doar 1-2% din uleiul vândut în retail este din Ucraina. Acesta a subliniat că consumatorii au opțiuni multiple de alege produse românești: „În momentul de faţă, nu ştiu dacă mai mult de 1% sau 2% din uleiul de la retaileri este din Ucraina. Eu rar am văzut câte o sticlă de ulei care a venit din Ucraina. Nu te obligă nimeni să cumperi ulei din Ucraina când ai 7 tipuri de produse româneşti”.
Cu toate acestea, specialiștii din agricultură susțin că redresarea industriei autohtone de ulei nu va avea loc curând, iar situația va necesita monitorizare și intervenție pe termen lung. România rămâne cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană, cu o producție anuală de 4,9 milioane de tone, iar uleiul de floarea-soarelui este cel mai exportat produs alimentar al țării.