- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Preţ uriaş plătit de România pentru fiecare victimă din accidente: un rănit grav înseamnă 162.000 de euro!

12 Aug, 20:57 • Dobran Viorel
România este campioană europeană absolută la accidente grave, dar, dincolo de statistici, acest top se traduce în bani, un simplu rănit uşor costând peste 10.000 de euro, conform estimărilor făcute de specialişti.
Preţ uriaş plătit de România pentru fiecare victimă din accidente: un rănit grav înseamnă 162.000 de euro!

România se află se locul I la capitolul accidente rutiere. UNSAR a declarat că 6 din 100 de vehicule provoacă o daună, iar, anual, 1.600 de oameni își pierd viața din cauza acestor tragedii. Titi Aur, instructor de conducere defensivă, a explicat la DC Conducem cât plăteşte România pentru victimele din accidente de circulaţie.

Un mort în accidentul de circulaţie ne costă pe noi toţi un milion de euro. Astea sunt costurile sociale. Un rănit grav costă 162.000 euro, dacă îmi aduc aminte bine. Un rănit uşor e undeva la 10.800 euro. Asta înseamnă să îl duci la spital, transportul, concediul medical, câţi mai sunt pe lângă el care nu produc. Sunt costuri calculate de Banca Mondială şi de UE, şi sunt recunoscute de statul român, nu sunt cifre inventate„, a declarat Titi Aur.

Românii, cei mai „pricepuți” la accidente. UNSAR: „Şase autovehicule din 100 provoacă o daună. Pierdem 1.600 de oameni în fiecare an din accidente rutiere”

Noi toţi plătim, multă suferinţă se întâmplă pentru cei care sunt implicaţi. (…) Sunt tragedii maxime. Aceste tragedii nu sunt pentru că cei de la volan era beat, sinucigaş, etc. Ci pentru că a făcut o greşeală banală! Iarăşi spun şi repet: faptul că faci multe greşeli şi nu se întâmplă nimic nu e de bine, e de rău. Pentru că de fiecare dată când scapi ai senzaţia că nu ţi se poate întâmpla nimic.

Foarte mulţi spun că merg cu viteză de mult timp, că fac depăşiri, că nu e mare lucru că merg cu 80 km/h în loc de 50 km/h. Da, aici e discuţia. Toată lumea face aşa până se întâmplă ceva, şi atunci toată lumea spune că e ghinion. De fapt, e noroc că nu s-a întâmplat până atunci”, a mai declarat specialistul.

Titi Aur, despre accidente rutiere:

„Suntem, în România, campioni la tot ceea ce înseamnă accidente rutiere. Şase autovehicule din 100 provoacă o daună. În Polonia, procentul e undeva la 4%, iar în Cehia e la 3%, Asta e o problemă sistemică. Lansez o invitaţie de a vă alătura Coaliţiei pentru Siguranţă Rutieră, un proiect de ţară pe care UNSAR l-a lansat săptămâna trecută.

Sunt 33 de instituţii şi organizaţii. Avem un singur scop, nu-i despre asigurări, este despre cum putem să schimbăm realitatea asta. Pierdem 1.600 de oameni în fiecare an din accidente rutiere. Asta e o chestie sistemică”, a spus Alexandru Ciuncan, UNSAR.

De asemenea, tot el a insistat pe faptul că, aceste probleme trebuie să fie rezolvate cât mai repede, deoarece, potrivit datelor din primul trimestru al acestui an, strict pe RCA, se vede o creștere a ratei daunei cu șapte puncte procentuale.

„Astea-s nişte lucruri sistemice. Trebuie ajustat cadrul legislativ şi aici s-a discutat mult despre ce înseamnă legea RCA şi trebuie echilibrat modul în care funcţionează acest sistem şi făcut să funcţioneze într-un mod predictibil. Sunt multe lucruri de făcut pe zona asta sistemică”, a precizat oficialul UNSAR.

Peste 2000 de accidente grave în România în primele şase luni din 2023. IGPR, date oficiale

Inspectoratul General al Poliţiei Române a dat cifrele oficiale privind accidentele grave din România în primele şase luni ale anului. 

„În primele 6 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 2047 de accidente grave, cu victime.

În ceea ce privește nerespectarea regimului legal de viteză de către conducătorii de autovehicule, Poliția Română acționează constant pentru impunerea respectării tuturor normelor rutiere, printre care și limitele maxime de viteză. În situația în care există date și informații cu privire la faptul că pe un anumit sector de drum conducătorii de autovehicule încalcă frecvent regimul legal de viteză, Poliția Română organizează acțiuni care au ca scop combaterea acestui fenomen”, transmite IGPR.

Accidente prevenite la limită: Aproape 1500 de permise reţinute în primele şase luni pentru conducere agresivă

„În primele 6 luni din 2023, au fost reținute 1491 de permise de conducere pentru adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, mai transmite IGPR.

Preţ uriaş plătit de România pentru fiecare victimă din accidente
Preţ uriaş plătit de România pentru fiecare victimă din accidente

Peste 6.000 de acţiuni împotriva şoferilor care calcă prea tare pedala de acceleraţie

„În conformitate cu art. 123 lit. „h” din Regulamentul din 04.10.2006 de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare:

Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afară localităţilor, la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare şi marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflaţi pe trotuar, în imediata apropiere a părţii carosabile, intenţionează să se angajeze în traversare”.

Șoferii se lovesc de o nouă scumpire la motorină. A fost stabilit prețul carburanților azi, 9 august

În primele 6 luni din 2023, Poliția Română a realizat 6231 de acțiuni privind încălcarea regimului legal de viteză către conducătorii de autovehicule. Cu ocazia activităților specifice desfășurate, în vederea impunerii respectării regimului legal de viteză, se verifică și respectarea prevederilor art. 123 lit. „h” de către conducătorii tuturor categoriilor de autovehicule”, au concluzionat cei de la Poliţia Română.

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci