- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul apei calde va crește cu 50%. Care sunt motivele pe care le oferă autoritățile

29 Jul, 16:57 • Bugiu ⁠Ana Maria
Prețul apei calde va crește cu 50%. Cum motivează autoritățile decizia, care pare neinspirată pentru consumatori.
Prețul apei calde va crește cu 50%. Care sunt motivele pe care le oferă autoritățile

În Iași, facturile vor fi cu 50% mai mari la căldură și apă caldă, potrivit unui proiect al Primăriei, scrie ziare.com. De ce au luat autoritățile această decizie și care va fi noul preț?

Te-ar putea interesa și: Sute de blocuri din București rămân fără apă caldă. Lista zonelor afectate

foto: pretul căldurii 

Facturi cu 50% mai mari la căldură și apă caldă. De ce va crește prețul

La Iași, pentru a acoperi o parte din această creştere, se va majora și subvenţia. Aceasta înseamnă că locuitorii vor plăti cu 50% în plus față de iarna trecută. Decizia va fi luată, miercuri, în şedinţa Consiliului Local Iaşi.

Încă de la începutul anului 2023, Primăria Iaşi intenţiona să majoreze preţul gigacaloriei. A renunțat la această măsură în pragul alegerilor, dat fiind că primarul în funcție Mihai Chirica (PNL) a candidat pentru un nou mandat.

Se aprobă un nou preţ pentru gigacalorie, aceasta urmând să crească de la 324 de lei la 739 de lei

Primăria Iaşi a decis să majoreze și subvenţia, astfel că locatarii din Iaşi vor achita aproximativ 300 de lei pentru o gigacalorie, faţă de 206 de lei, cât este în prezent.

Municipalitatea va creşte suma alocată pentru subvenţionarea gigacaloriei la Iaşi de la 1,2 milioane de lei la peste 4 milioane de lei în fiecare lună. În cazul consumatorilor non-casnici, aceştia vor plăti gigacaloria la preţul întreg.

În 2021, compania Veolia a renunţat la contractul de concesiune pentru furnizarea de agent termic în municipiul Iaşi, invocând “imposibilitatea echilibrării financiare a acestui contract“.

Serviciul este asigurat în prezent de Primăria Iaşi.

Primăria a demarat procedurile pentru o nouă licitaţie de concesionare a serviciului de termoficare. La sistemul centralizat de termoficare mai sunt racordate aproximativ 23.000 de apartamente, dar şi peste 300 de entităţi juridice. Acum peste 15 ani, la sistemul local de termoficare erau branşate aproximativ 100.000 de apartamente.

Te-ar putea inteersa și: Lucrările la rețeaua de termoficare din București lasă sute de blocuri fără apă caldă. Care sunt zonele afectate