Înghețata este cel mai căutat și aprecia desert al verii, în special în zilele cu temperaturi extrem de ridicate. Totuși, prețul a explodat în ultima perioadă cum nimeni nu se aștepta, conform Bugetul.ro.
În vara anului 2024, românii care vor să se răcorească cu o înghețată trebuie să scoată mai mulți bani din buzunar față de perioada similară a anului trecut. Specialiștii sunt de părere că de vină pentru prețurile ridicate la acest desert sunt TVA-ul și acciza pe zahăr.
În vara acestui an, prețul înghețatei, desertul iubit de toți românii în zilele cu temperaturi ridicate, a înregistrat o creștere semnificativă față de anul anterior. În ciuda acestei creșteri de preț, românii nu renunță la desertul răcoros și dulce, din potrivă, sunt dispuși să plătească și mai mulți bani pentru a se bucura de o înghețată de calitate.
Desertul de sezon este mai scump cu aproape 4 lei, în comparație cu anii trecuți. Un cornet cu două arome are un preț de 23 de lei și cel cu trei cupe costă 33 de lei. Prețul înghețatei a fost influențat de dublarea TVA de la 9 la 19%.
Ai mai putea fi interesat și de: Cât te costă să mergi la ștrand în București în 2024. Cele mai bune prețuri pentru românii care vor să se relaxeze la piscină
„Avem și o variantă fără zahăr, la care TVA-ul a rămas la 9%. Pentru noi, cea mai mare problemă este restricționarea accesului în marile magazine ale comerțului modern. Creșterea prețurilor la energie și la carburanți înseamnă diminuarea profitabilității”, a spus Irina Filip, administrator fabrică de înghețată
România se află pe locul nouă în Uniunea Europeană la producția de înghețată. Românii consumă, aproximativ, 2,5 kilograme din acest desert pe an. În comparație cu țara noastră, un italian mănâncă în jur de șase kilograme pe an, potrivit datelor transmise de Antena 3 CNN.
Conducerea din Milano a luat hotărârea de a implementa o serie de măsuri stricte cu scopul de a îmbunătăți calitatea somnului locuitorilor și de a reduce agitația vieții de noapte. Din data de 17 mai, o ordonanță în acest sens ar fi interzis vânzarea și consumul de alimente și băuturi de orice fel, inclusiv înghețată, alcoolice și nealcoolice, la pachet, până la ora 6 dimineața. Această decizie va fi valabilă până pe 4 noiembrie și are în vedere mai ales cartierele cele mai frecventate pe timp de noapte.
Vezi mai multe știri: Porumbul dulce a apărut deja pe tarabele piețelor din România. La ce preț se vinde în Piața Obor din București