- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul carburanților urmează să crească. Cât costă în acest moment benzina și motorina

27 Jun, 09:59 • Amarie Giorgiana
Prețul carburanților continuă să crească pe parcursul acestei veri, iar Petrom deja a scumpit motorina, fiind cea de-a cincea scumpire consecutivă înregistrată.
Prețul carburanților urmează să crească. Cât costă în acest moment benzina și motorina

Prețul carburanților se scumpește din nou în România, înainte de creșterea masivă care urmează să vină în câteva zile. Petrom deja a scumpit motorina astăzi, 27 iunie, în timp ce prețul benzinei a fost păstrat. Cu toate acestea, este cea de-a cincea scumpire consecutivă înregistrată, potrivit Economica.

Prețul carburanților continuă să crească

Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a scumpit joi, 27 iunie, prețul carubranților de la stația de pe Șoseaua Virtuții din capitală. Prețul benzinei standard este de 7,05 lei pe litru, în timp ce prețul motorinei standar este de 7,18 lei pe litru. Astfel, compania petrolieră a crescut prețul motorinei cu patru bani pe litru și a păstrat prețul benzinei la finalul luni iunie. Totuși, este a cincea scumpire consecutivă înregistrată de Petrom. Cea mai recentă mărire a avut loc acum două zile și a fost de trei bani pe litru. Modificările prețurilor au început în această lună, după ce Petrom a avut o serie neîntreruptă de nu mai puțin de 15 ieftiniri, una după alta. Chiar și așa, benzina este mai ieftină cu 37 de bani pe litru, iar motorina cu 29 de bani pe litru. Mai mult, după ultimele evoluții înregistrate, se poate observa diferența de preț dintre motorină și benzină. Mai exact, prima a ajuns cu 13 bani pe litru mai scumpă, după ce piața ajunsese în situația în care motorina să fi ajuns mai scăzută la preț, comparativ cu benzina.

Astfel, este evident faptul că România consumă în mare parte motorină și că este exportator net de benzină.

Prețul carburanților urmează să fie din nou mărit peste câteva zile. Asta, din cauza faptului că acciza la carburanți crește în două etape: 1 ianuarie și 1 iulie. Scumpirea de la începutul lunii iulie vine din cauza creșterii accizei, iar litrul de benzină se va scumpi cu 43 de bani, în timp ce litrul de motorină, cu 40 de bani.

Citește și: Sufocați de credite, românii vor să-și renegocieze contractele cu băncile. Metoda prin care ratele pot scădea și cu 500 de lei

Radu Căprău, șeful diviziei de rafinare și marketing OMV Petrom a spus recent că orice schimbare a regimului de taxare va fi aplicată matematic de companie, din momentul modificării.

Citește și: Se fură ca-n codru la benzinării. Un român a dezvăluit cum a fost păcălit la pompă: „Feriți-vă…”