- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul cărnii de pasăre de la ferme crește alarmant. Marfa ajunge în magazine cu 13% mai scumpă

21 Oct, 12:29 • Amarie Giorgiana
Prețul cărnii de pasăre de la ferme este la cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni ale acestui an. În magazinele din România, marfa ajunge cu 13% mai scumpă.
Prețul cărnii de pasăre de la ferme crește alarmant. Marfa ajunge în magazine cu 13% mai scumpă

Prețul cărnii de pasăre de la ferme este la cel mai ridicat nivel din ultimele șase luni ale acestui an. În magazinele din România, marfa ajunge cu 13% mai scumpă. Mai mult, comparativ cu anul anterior, avem a treia majorare de preț semnificativă, de 7,4%, după o săptămână în care fermierii au vândut, în medie, cu 2% mai scump, notează Economica.

Citește și: Scumpiri explozive la carnea de porc înainte de sărbători! Pesta porcină decimează producția, carnea românească devine lux

Carnea de pasăre se scumpește. Prețul cu care se vinde în ferme

Carcasa de 100 de kilograme de pui broiler s-a vândut în săptămâna ce a început cu 7 octombrie, la poarta fermelor românești, cu o medie de 225,7 euro, ceea ce înseamnă o scumpire de 7,4% raportat la perioada similară a anului trecut, de 2% comparativ cu săptămâna anterioară și 0,5% față de luna anterioară, potrivit ultimelor date oferite de Comisia Europeană.

Comparativ cu media UE, suntem în același trend, scumpirea în blocul comunitar fiind de 7,3%, pe fondul unor creșteri de preț de 13,6% și 12% în Suedia, respectiv Bulgaria și a unor scăderi de până la 6,7% în Slovacia. Cu toate acestea, prețul mediu din UE este superior celui din țara noastră, cu 52,6 euro la fiecare sută de kilograme. Astfel, fermierii români vând cea mai ieftină carne de pasăre din Uniunea Europeană. Spre exemplu, în Germania, prețul mediu este de 426 de euro suta de kilograme, în Austria 343 de euro, iar în Suedia 337 de euro. Prețurile mai mici, sub 250 de euro suta de kilograme se regăsesc în Bulgaria – 227 euro, Cehia – 235 euro sau Estonia – 228 euro.

În ceea ce privește evoluția prețurilor la raft, acestea au ajuns la o medie de 225,69 euro suta de kilograme, cu 13,2% mai mult față de prețul de fermă. Astfel, costul este cu 1,5% mai mare față de perioada similară a anului trecut, când diferența dintre prețul de retail și cel de producător a fost de 19,8%.

În acest an, producția de carne de pasăre din Uniunea Europeană a continuat să crească, iar în prima jumătate a anului 2024, sacrificările din UE au crescut cu 4,7%. Producția s-a mărit în aproape toate țările UE, cu excepția Suediei, Olandei și Lituaniei. Creșteri importante au fost observate în Franța și Ungaria și se preconizează că până la finalul anului, producția va crește cu 4%.

Citește și: Pericol alimentar în România! Mii de ouă cu Salmonella și zeci de kilograme de carne, retrase urgent de la comercializare!

Tags: