Romanian
 - 
ro
Știri interne

Nu doar prețul chiriei au crescut, ci și standardele. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru proprietarii de locuințe

08 Oct, 21:05 • Toma Anca
Cu toate că prețul chiriei au crescut destul de mult în ultima vreme, proprietarii de locuințe sunt din ce în ce mai pretențioși când vine vorba despre chiriași. Vor să vadă ce stil de viață au, pentru că nu sunt de acord cu toate lucrurile care s-ar putea întâmpla în locuința lor. Unul dintre ele este fumatul, tot mai mulți fumători sunt refuzați, pentru că proprietarii sunt nevoiți să renoveze pereții periodic.
Nu doar prețul chiriei au crescut, ci și standardele. Amenzi de până la 50.000 de lei pentru proprietarii de locuințe

Prețul chiriei dă bătăi de cap celor nu au locuința lor, iar acum au apărut și mai multe lucruri care îi împiedică să își găsească un loc.

Cei mai mulți proprietari nu acceptă chiriași cu animale de companie, legea nu spune că proprietarii nu au dreptul să te refuze. Există însă două excepții, dacă persoana care caută o locuință este nevăzătoare și are un câine special sau dacă animalul de companie este terapeutic și se prezintă proprietarului o adeverință specială de la psiholog sau psihiatru.

Citește și: Tinerii români preferă locuinţele cu chirie, în locul ratelor la banca pentru a-si cumpăra o casă. Explicaţia specialiştilor: „E mai ieftin cu părinţii”

Prețul chiriei a crescut foarte mult

De asemenea, proprietarii vor să fie siguri că locuința pe care o pun la dispoziție nu va fi avariată și că vor primi lunar banii pe chirie. Prin urmare, persoanele care au probleme cu alcoolul nu vor fi primite în chirie.

Noua lege aduce și alte schimbări pentru proprietarii de apartamente din România. Aceștia vor avea posibilitatea să-și promoveze locuințele pe platformele de închiriere, dar numai după ce obțin un certificat din partea autorităților locale. Lipsa acestui certificat poate duce la amenzi de până la 50.000 de lei.

Această măsură are ca scop siguranța pentru locatarii care închiriază aceste apartamente și menținerea unui cadru legal și regulat pentru piața închirierilor imobiliare. De asemenea, își propune să combată fenomenul de închiriere la negru a apartamentelor și nedeclararea veniturilor de către proprietarii acestor locuințe, scrie Bzi.ro.

Ce impozit plătești dacă ai un apartament în chirie

Toții românii care dețin o proprietate în chirie sunt nevoiți să achite impozitul, această sursă de venit aducând o cheltuială în plus. În fiecare an, proprietarii trebuie să completeze declarația unică 212 cel târziu în luna mai.

Absolut toate contractele de închiriere îi fac pe proprietari să achite un impozit, sursa de venit aducând o cheltuială în plus, odată declarată la ANAF. An de an, cei care au garsoniere, apartamente sau case date în chirie, trebuie să completeze declarația 212. Totodată, pentru veniturile din chirii obținute până la finalul anului în curs proprietarii sunt obligați să depună o declarație până pe data de 25 mai.

Mai mult, contractele de închiriere trebuie depuse la ANAF în termen de 30 de zile. Din acest an, impozitul pe chirie reprezintă 10% din valoarea totală, după deducerea de cotă forfetară de 20%. De asemenea, s-a modificat și plafonul pentru asigurări de sănătate, de la 12 la 6 luni sau de la 24 de salarii minime brune, pe economie, la 12. Cine depășește pragul, este nevoit să achite.

Urmărește Daily Business pe Google News