- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024

16 Nov, 20:26 • Claudia Simion
A venit toamna, iar gospodinele au început să facă pregătiri pentru iarnă. Una dintre tradițiile din sezonul rece este conservarea legumelor, însă faptul că prețul gogonelelor a explodat în piețe le cam pune bețe în roate gospodinelor.
Prețul gogonelelor a explodat în piețe. Cu cât se vinde un kilogram, în 2024

Prețul gogonelelor a explodat în piețele românești. În lunile de iarnă, murăturile sunt nelipsite de pe masa românilor. Desigur, fiecare alege murături în funcție de preferințe, însă cele mai consumate sunt gogonelele, castraveții murați, gogoșarii sau conopida.

Prețul gogonelelor e tot mai mare în piețele din marile orașe

Totuși, dat fiind faptul că toate prețurile au crescut enorm în România, și murăturile sunt mult mai scumpe acum. Spre exemplu, gogonelele costă o mică avere în piețe.

Citește și Încep ofertele de Crăciun la Lidl. Gama DELUXE intră la raft chiar pe 17 octombrie

În piețele din marile orașe ale țării, un kilogram de gogonele a ajuns să coste între 8 și 10 lei. Situația e diferită în supermarketuri și magazinele mari. Prețul unui kilogram este între 6 și 7,49 de lei, fiind mai avantajos pentru cei care fac economii.

Multe gospodine, însă, merg pe clasic și aleg piețele tradiționale. Ele consideră că legumele de acolo sunt mai proaspete și sănătoase.

Nu doar prețul gogonelelor a crescut, și alte legume care se pun la murat, cum ar fi castraveții, gogoșarii sau conopida, costă mai mult acum. Producătorii care le vând direct consumatorilor oferă legumele la prețuri mai bune, adică între 5 și 6 lei pe kilogram. În piețele mari, însă, acestea costă între 10 – 12 lei.

Citește și Ce se află în gelurile de duș Cien de la Lidl. Brandul este popular în România, dar puțini știu ce conțin produsele

Castraveții se găsesc în mai toate piețele, iar un kilogram variază între 7 și 8 lei în această perioadă. Gogoșarii sunt ceva mai scump, pot ajunge și la 10 lei per kilogram.

Cum se fac cele mai bune gogonele murate

Fiecare gospodină are secretele ei când vine vorba despre pus gogonelele la murat, însă sunt și câteva trucuri general valabile. În primul rând, gogonelele alese trebuie să fie mici și tari, care nu s-au copt complet. În acest fel își păstrează textura crocantă. De asemenea, e important să punem sare neiodată, care asigură o fermentație corectă și previne înmuierea legumelor. Ar trebui adăugat și hrean, crenguțe de vișin sau frunze de țelină în borcan ca să le dea un plus de aromă și să le țină ferme. Ultimul pas e să turnați saramură fierbinte peste gogonele și să le lăsați la fermentat într-un loc rece.

Urmărește Daily Business pe Google News
Tags: