Căldura extremă din ultimele săptămâni a afectat culturile de pepeni din România. La Călărași, Dăbuleni, Calafat, Bechet și Băilești temperaturile la sol depășesc 60 de grade Celsius. Fermierii au fost nevoiți să acopere pepenii cu paie sau cun un material din plastic pentru a-i proteja de căldură.
Producătorii de pepeni au scăzut foarte mult prețurile de teamă că li se strică marfa din cauza caniculei. După ce producția a fost afectată de grindină, acum canicula strică și producția. Producătorii se tem că nu-și vor recupera nici măcar investiția. De profit nici nu mai încape vorba. Așa că au scăzut la minimum prețul.
Citește și: Ce se întâmplă cu pepenii de Dăbuleni. Fermierii din zonă au aruncat bomba cu privire la ultima recoltă
”60, 70 de bani (kilogramul, n.red). Mult mai ieftin față de anul trecut. Am ținut-o aici și s-a stricat…. 4 tone. (…) Profit de unde…. ne gândim să scoatem ce am băgat”, spune unul dintre producătorii nemulțumiți, citați de Gandul.
Pe lângă această metodă, există și altele prin care să testezi un pepene. Coaja ar trebui să aibă un aspect mat, nu lucios. Un aspect prea lucios poate indica faptul că pepenele nu este complet copt.
Un pepene copt ar trebui să fie greu pentru dimensiunea sa. Greutatea este un semn că este plin de apă și suculent.