În România, la fel ca în multe alte piețe europene, energia electrică tranzacționată spot cu livrare în ziua de 25 decenbrie are prețuri infime sau chiar negative în anumite intervale orare, conform datelor furnizate de Economica.net.
Prețul mediu al pieței pentru ziua următoare de la București pentru energia cu livrare azi, 25 decembrie, este de doar 19,73 lei (aproximativ 4 euro/mWh), ca medie zilnică, un nivel forte scăzut care vine, cel mai probabil pe fondul unei producții semnificative din eolian, pe fondul consumului ceva mai redus, specific unei zile de sărbătoare. La momenul redactării acestei știri, eolianul era prima sursă de generare, cu peste 2.100 MW, iar România exporta energie la o putere de aproape 2.000 MW, pentru că funcționează la capacitate și centralele pe gaze și centrala nucleară.
Pe de altă parte, în unele ore ale nopții, în intervalul orar 03:00 – 05:00, prețul a fost chiar negativ, de -0,01, respectiv minus 0,04 lei/MWh. În alte cinci intervale orare de-a lungul zilei prețul pentru energia electrică este zero.
Cel mai mare preț este înregistrat la ora 18.00 în această seară.
Prețurile mici sau chiar zero sunt o constantă a zilei de azi pe majoritatea piețelor spot europene. Astfel, în Olanda, Belgia, Germania și Franța prețul este zero, iar în piețele de lângă noi, cu care avem și conexiuni fizice, Ungaria și Bulgaria prețul este de 2, respectiv 13 euro/MWh. În Austria prețul mediu al zilei este negativ.
Val de facturi-record în Bucureşti pentru apă caldă şi căldură! Numeroase blocuri primesc facturi de peste 10 mii de lei pentru noiembrie, duble sau chiar triple faţă de anul trecut. Zeci de plângeri se adună la compania de termoficare şi, dacă nu primesc o recalculare, mulţi bucureşteni vor să se debranşeze la primăvară, potrivit Observator.
La o singură scară, locatarii au primit o factură cu 2.800 de lei mai mare decât în noiembrie anul trecut. Compania de termoficare susţine că nota de plată este mai mare în unele zone pentru că acolo a furnizat agent termic la parametrii normali, nu sub nivelul admis, ca anul trecut. Bucureştenii spun, însă, că explicaţia nu stă în picioare.
Mai mulţi administratori cred că facturile nu au fost calculate corect. Compania de termoficare susţine, însă, că nu este nicio greşeală de facturare şi aşteaptă să primească banii datoraţi de bucureşteni.