Fermierii din România se confruntă cu adevărate probleme, după o lungă perioadă în care prețurile din retail extrem de mari, precum și inflația, au dus la limitarea consumului de lactate. Acum, procesatorii se așteaptă la o nouă schimbare problematică pentru fermieri. Spre exemplu, statele EU învecinate cu România eliberează de stocuri aducând cantități mari în țară, la prețuri foarte mici, motiv pentru care românii vor renunța, puțin câte puțin, la laptele din țara noastră, anunță Economica.
Potrivit sursei citate, în prima jumătate a acestui an piața lactatelor va fi destul de volatilă, ca urmare a presiunilor pe preț generate de achizițiile masive și la preț de dumping din statele membre vecine. Avertismentul a fost făcut chiar de Dorin Cojocaru, președintele APRIL, asociație care reprezintă interesele procesatorilor din industria lactatelor.
„Următoarele șase luni vor fi foarte dificile și pentru consumator și pentru procesator și pentru fermieri. O să urmărim o piață foarte volatilă. O să se prăbușească prețul. Din Ungaria vine lapte materie primă cu 4% grăsime, cu transport inclus, la 1,85 de lei la poarta fabricii. În aceste condiții, putem noi să susținem financiar filiera?”, a explicat acesta în cadrul Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților.
Specialistul a oferit mai multe explicații despre acest subiect îngrijorător, cu ocazia dezbaterii unui proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.154/2022. Este vorba despre actul normativ ce face referire la implementarea unei scheme de ajutor de stat pentru „sprijinirea operatorilor din industria de fabricare a produselor de morărit, a uleiurilor si grăsimilor, a produselor lactate şi a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă să se ia mai multe măsuri”.
Conform informațiilor liderului APRIL, începând cu luna octombrie a anului 2022, vânzările de lapte din România au scăzut tot mai mult, de la o zi la alta. De altfel, cea mai mare problemă pentru fermierii români este că au început să vină stocuri ieftine de la nivelul Uniunii Europene.
„Noi nu putem aduce lapte din Ucraina, pentru că este țară terță și nu ne permite Regulamentul European. Dar trebuie să susținem filiera locală, iar dacă Regulamentele Europene ne permit, să restricționăm resursa materiei prime”, a mai spus acesta.
Ai mai putea citi: Marius Budăi vrea mai multe ore de practică în fabrici! „Legile educației învățământul tehnologic să fie un capitol extrem de important”