Plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub a dus la noi provocări și dezbateri pe scena politică din România și nu numai. Comercianții refuză să mai vândă lemn, iar în depozite deja nu mai sunt provizii.
Din acest motiv au fost luate noi decizii în Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a transmis astăzi că se vor lua măsuri pentru a corecta decizia privind plafonarea lemnului de foc la 400 de lei metrul cub.
„La Ministerul Mediului s-a făcut o analiză cât costă un metru cub de lemne la Romsilva. Prețul mediu pe care ni l-au comunicat…în analiza pe care am făcut-o înainte de a lua decizia s-a menționat 200 de lei pe metru cub la lemn și am considerat că 400 de lei pe metru cub asigură oarecum celelalte costuri care intră în întreg procesul de asigurare a lemnelor de foc. Se dovedește că nu este tocmai conform cu realitatea, de aceea vom lua măsuri de corectare. Avem puterea să recunoaștem acolo unde greșim și să luăm măsuri în consecință„, a spus premierul, în cadrul unei conferințe de presă la fabrica de vehicule militare IVECO din Petrești.
Te-ar mai putea interesa și: Gigi Becali a spus ce vrea sa facă pe cele 860 de hectare luate în arendă! „Mă gândesc să cresc acolo cel puțin 20.000 de oi, să fie o afacere integrată, cu agricultură”
Cât despre domeniul energiei, Nicolae Ciucă a mai transmis că hotărârile luate de țara noastră vor ține cont de „ansamblul de măsuri agreate” la nivelul Uniunii Europene. În același timp, premierul Nicolae Ciucă a mai explicat că autoritățile române au anticipat o parte din măsurile luate în calcul acum la nivelul altor state membre UE.
„Putem să vedem că sunt o serie întreagă de țări care au venit cu măsuri la care noi ne-am gândit oarecum înainte de a intra în analiză la nivelul Uniunii Europene și la nivelul unor țări mai puternice și din punct de vedere economic decât țara noastră. De cealaltă parte, sigur, dorim ca toate aceste măsuri ale noastre să fie deplin aliniate cu deciziile care se iau la nivelul Uniunii Europene, pentru că suntem beneficiarii unui suport financiar din partea Uniunii. Discutăm de acel procent de 10% din fondurile de coeziune care sunt alocate pentru susținerea populației vulnerabile, pentru combaterea sărăciei energetice, pentru susținerea locurilor de muncă și a IMM-urilor”, a spus Ciucă, conform Agerpres.
Premierul a mai explicat că în urmă cu două zile s-a întâlnit cu reprezentanții producătorilor de energie. De altfel, înainte cu o săptămână a avut discuții cu furnizorii.
„Dorim să aflăm de la toți cei care lucrează în domeniu care sunt datele concrete, reale, care ar putea fi efectele, astfel încât deciziile pe care le luăm să nu afecteze și mai mult decât este afectată în acest moment piața energiei și, bineînțeles, aici discutăm de măsurile care vizează partea de susținere a populației vulnerabile, a locurilor de muncă, a competitivității produselor românești”, a declarat Nicolae Ciucă.
Ai mai putea citi și: Beneficii pentru producătorii români. Ministrul Petre Daea a semnat un acord cu Penny și Casa de Comerț Unirea