Românii, după cum arată statisticile, sunt cei mai mari proprietari de imobile din Europa. Chiar dacă acest lucru este adesea explicat prin raportarea la mediul sociale, trebuie luate în calcul și aspecte care țin de prețul locuințelor. După cum arată o statistică recentă, țara noastră a înregistrat o creștere, asta în timp ce tendința generală în Europa pare a fi de scădere, transmite Economedia.
În contextul unei piețe Europe extrem de dinamice, cu fluctuații semnificative pentru prețul locuințelor, România pare să își păstreze stabilitatea relativă. În ultimele trei luni ale anului 2023, conform datelor furnizate de Eurostat, prețul locuințelor în zona euro a înregistrat o scădere modestă de 1,1%. Cu toate acestea, situația în cadrul întregii Uniuni Europene a fost una de creștere ușoară, cu prețuri mai mari cu 0,2%.
În timp ce unele țări europene au resimțit lovituri dure la nivelul pieței imobiliare, România a înregistrat o creștere de 3,7% pentru prețul locuințelor, cifră ce sugerează o soliditate în cadrul sectorului imobiliar local. Această creștere, deși nu la fel de spectaculoasă ca în alte țări precum Polonia sau Bulgaria, arată o tendință ascendentă în piața locuințelor din România.
Luxemburgul, una dintre cele mai afectate țări în ceea ce privește scăderea înregistrată de prețul locuințelor, datele indicând o descreștere de 14,4%. Această situație este atribuită unui mix de factori, incluzând ratele ridicate ale dobânzilor și pierderea interesului investitorilor pentru închiriere. Această scădere dramatică a fost însoțită de o diminuare semnificativă a tranzacțiilor imobiliare.
În contrast, în România, prețul locuințelor par să fie mai stabil, ceea ce ar putea fi atribuit unei combinații de factori, inclusiv condițiile economice interne și nivelul investițiilor în sectorul imobiliar.
Deși alte țări europene au înregistrat descreșteri semnificative, cum ar fi Germania cu o scădere de 7,1%, sau creșteri spectaculoase, precum cele din Polonia cu 13%, Bulgaria cu 10,1% și Croația cu 9,5%, România pare să navigheze printr-o zonă de relativă stabilitate în ceea ce privește prețurile locuințelor.
Deși Europa este martora unor fluctuații dramatice în piața imobiliară, cu unele țări trecând prin căderi abrupte sau creșteri exponențiale, România pare să fie ancorată într-o creștere moderată, indicând un nivel de stabilitate și rezistență în cadrul sectorului imobiliar local.