Un studiu recent realizat de platoforma Storia a ajuns la concluzia că prețul locuințelor din România, raportat la salariul mediu lunar este cel mai accesibil din Europa de Est. Din nefericire, românii sunt pe ultimele poziții din UE în ceea ce privește ușurința cu care își plătesc facturile la utilități și își acoperă cheltuielile pentru alimente sau cumpărarea de bunuri, transmite Wall Street.ro.
„În contextul actual al pieței imobiliare din România, se remarcă o discrepanță semnificativă între prețurile accesibile ale locuințelor și costurile semnificative ale utilităților și cheltuielilor zilnice. Această diferență subliniază faptul că, în comparație cu alte țări europene, achiziționarea unei proprietăți în România este mai accesibilă.
De asemenea, se observă că procentajul achizițiilor realizate cu ajutorul creditelor bancare în țara noastră este considerabil mai mic în comparație cu alte state europene, ceea ce indică un grad mai ridicat de accesibilitate pe piața imobiliară din România, mai ales prin prisma numărului mare de proprietari din țara noastră.
Dacă analizăm salariile altor țări din Uniunea Europeană, doar în Bulgaria salariul mediu net este inferior celui din România, situându-se la 861 de euro lunar. Cu toate acestea, România rămâne printre cele mai accesibile țări din Uniunea Europeană la capitolul achiziționării de locuințe” a declarat Răzvan Ceapă, Head of Operations Storia & OLX Imobiliare despre prețul locuințelor din România.
Te-ar putea interesa și: Piața imobiliară din București intră în impas. Numărul de locuințe noi, în scădere în 2023
În condițiile în care salariu mediu net ajunge la aproximativ 977 de euro pe lună, iar prețul locuințelor este în medie de aproximativ 1.409 euro pe metru pătrat pentru locuințele din suburbiile orașelor, România se situează în mijlocul clasamentului în Uniunea Europeană în ceea ce privește accesibilitatea la achiziționarea unei locuințe.
Astfel, indicele de accesibilitate pentru piața imobiliară din România, calculat ca raport între prețul locuințelor pe metru pătrat și salariul mediu net lunar este de 1,44. Cu cât valoarea acestui indice este mai mică, cu atât o locuință este considerată mai accesibilă.
Raportat la salariul mediu și la prețul locuințelor din celelalte 26 de state ale UE, locuințele din România sunt cele mai accesibile din estul Europei, la egalitate cu Bulgaria (1,44) și înaintea Ungariei (1,86). Majoritatea țărilor din regiune au un indice apropiat de 2, cca în cazul Sloveniei, Greciei sau Croației, cu valori mai mari pentru Cehia (2,15) și Polonia (2,18) și un record de 2,55 în cazul Slovaciei.
Trebuie precizat și că București este printre cele mai accesibile capitale din Uniunea Europeană în ceea ce privește raportul dintre prețul locuințelor și salariul mediu. Astfel, Capitala e pe locul 6 din 27 în UE la acest capitol, cu un indice de accesibilitate de 1,5, iar singurele capitale mai accesibile pentru imobiliare sunt Madrid (indice 1,08), Bruxelles (1,23), Nicosia (1,25), Riga (1,35) și Sofia (1,45). La polul opus se află Praga (2,9), Valletta (2,98) și Paris, care este și singura capitală cu un indice mai mare de 3, și anume 3,04.