Prețul merelor care ies pe poarta centrelor de ambalare a avut parte, în medie de o creștere de 50% în ianuarie anul acesta față de perioada similară a anului trecut. Astfel aceste cifre indică faptul că această scumpire a depășit creșterea medie de 20,7% la nivelul Uniunii Europene, arată datele Comisiei Europene. Trebuie subliniat că statisticile indică și faptul că producția a avut parte de o ușoară creștere, transmite Economica.
După cum arată statisticile, prețul merelor la poarta centrelor de sortare și ambalare din România a ajuns în luna ianuarie la 87, 97 de eurocenți kilogramul, fiind cu 50,7% mai mare față de perioada similară a anului trecut, explică oficialii de la Comisia Europene.
Te-ar putea interesa și: România, încotro? Cele mai consumate fructe vin din Polonia. Țara noastră scade dramatic exporturile de mere
În ceea ce privește modul în care a evoluat prețul merelor, România nu face notă discordantă față de restul Uniunii Europene. Astfel, în majoritatea statelor comunitare, prețul merelor a avut tendința de a crește. Totuși, în ceea ce privește țara noastră, acest fenomen a fost mult amplificat.
Prețul merelor din România a crescut în ultimul an de la 78,12 eurocenți la 94,43 , o creștere medie de 20,7%. În ciuda acestei evoluții, prețul merelor cel mai ridicat este plătit de francezi, aceștia fiind nevoiți să achite136,2 eurocenți pe kilogramul de fructe, asta după ce statisticile indică o creștere de 8,7%.
Belgia se plasează la polul opus României și Franței, acolo prețul merelor a avut parte de o scădere semnificativă. Astfel, pentru un kilogram de mere acum se plătește 46,7 eurocenți, sub prețul de 49,13 din ianuarie 2023.
În ciuda veștilor despre prețul merelor, estimările și prognozele făcute de Asociația Mondială a Producătorilor de Mere și Pere (WAPA) indică faptul că România își va păstra producție de anul trecut și în anul agricol 2023 – 2024, speculând chiar și o creștere de 0,36%. După cum arată Institutul Național de Statistică, țara noastră a reușit să producă și să pună pe piață o cantitate estimată la 551/923 tone de mere.
La nivelul Uniunii Europene, nu doar prețul merelor reprezintă o problemă pentru România, dar și faptul că țara noastră produce cantități mult mai mici decât cei mai importanți de pe această piață. Astfel, Polonia cultivă 3,9 milioane de tone, Italia 2,1 milioane de tone, Franța 1,5 milioane de tone și Germania 952.000 tone.