Prețul cu care se vinde untul în prezent este cu mult mai mic, după ce a înregistrat scăderi considerabile încă din luna iunie a acestui an. Față de aceeași perioadă a anului 2021, diferența de preț este de doar 33 de euro, iar asta după ce, în 2022, produsul alimentar consumat des de români se vindea și cu 720 de euro suta de kilograme, preț record ce anunța o adevărată criză de piață.
În Uniunea Europeană, prețul mediu de producător al untului a ajuns la 438 de euro 100 de kilograme, săptămâna aceasta, produsul fiind cu 0,8% mai ieftin decât săptămâna trecută. Potrivit ultimelor date transmise de Comisia Europeană, față de aceeași perioadă a anului trecut, prețul este cu 38% mai mic, înscriindu-se pe același trend descrescător început în iunie 2023. Astfel, untul revine la prețul din 2021, când, în aceeași perioadă, untul se vindea, în medie, cu 405 euro direct de la poarta fabricii.
În iulie 2022, untul se vindea cu prețuri record, de peste 727 de euro, iar la începutul acestui an, media a scăzut la 563 de euro. În septembrie 2022, 100 de kilograme costa, în medie, 724 de euro. În România, Institutul Național de Statistică a transmis că, în iulie 2023, unităţile procesatoare au colectat o cantitate de lapte de vacă mai mare cu 7,4%, lucru ce a dus la o producție de unt crescută cu 15,4%, în timp ce cea de brânzeturi s-a diminuat cu 5,3%.
Anul trecut, România a produs 9.940 de tone de unt, mai puțin față de anul anterior când producția a fost de 10.220 de tone.
O veste proastă este reprezentată de majorarea prețului la uleiul de măsline. Costul acestuia a crescut cu peste 100%, atingând noi recorduri în luna august. Seceta severă înregistrată în principalele ţări producătoare, mai ales în zona Mării Mediterane, este principalul motiv care a dus la majorarea prețurilor, potrivit unui raport recent al Departamentului pentru Agricultură al Statelor Unite. Astfel, tona de ulei de măsline se vindea în septembrie la un preț de 8.900 de dolari.
Spania, cel mai mare producător şi exportator de ulei de măsline din lume, s-a confruntat lunile trecute cu secetă severă. Țara a înregistrat a treia cea mai fierbinte vară, cu temperatura medie a verii cu 1,3°C mai mare decât în mod normal. Producţia de ulei de măsline din această țară a scăzut la aproximativ 610.000 de tone, fiind vorba despre o micșorare cu peste 50%, comparativ cu producțiile din anii anterior, când se produceau între 1,3 și 1.5 tone în fiecare an.