- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețuri astronomice pentru cartofi în 2024. Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru cel mai consumat aliment

24 May, 10:04 • Bumbeneci Diana
Cartofii ajung din „alimentul săracului” într-un aliment de lux. Prețurile vor crește de la o zi la alta, iar vara aceasta vom plăti mai mult dacă vrem să-i consumăm.
Prețuri astronomice pentru cartofi în 2024. Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru cel mai consumat aliment

Cel mai consumat aliment de români se vinde acum la preț dublu față de 2021: cartofii ajung un lux. Scumpirile au fost cauzate de seceta care a lovit Europa anul trecut, atunci când producția a fost cu 15% mai mică decât anul precedent. Recoltele au fost mai slabe și la noi în țară. În lipsa unui sistem de irigații pus la punct, am ajuns să producem doar jumătate din necesar, ceea ce a dus la importuri masive din Franța, Polonia sau Germania.

Cartofii se scumpesc de la o lună la alta. Doar în ultimele 6 luni, prețul de la tarabele din piețe a crescut cu 12%, iar acum kilogramul se dă și cu 5 lei. Prețul pentru un kilogram de cartofi pornește de la 3 lei și 50 de bani și ajunge și la 5 lei în unele piețe. Dacă în 2021 plăteam pe un kg de cartofi undeva la 1,70 lei, acum același kilogram ne costă în jur de 4,5 lei. Un preț dublu față de acum 3 ani.

Vezi și: 30.000 de lei de la stat printr-un program foarte popular. Guvernul anunță cine beneficiază în 2024

Seceta care a lovit Europa anul trecut a scăzut producția de cartofi cu 15%, ceea ce a dus la prețuri mai mari. Nici țara noastră nu stă bine la capitolul producție. În ultimii 8 ani, cantitatea de cartofi produsă a scăzut cu aproape 2 milioane de tone, iar suprafețele cultivate sunt acum sub 30.000 de hectare. Astfel am cumpărat cartofi mai scumpi din Germania, Polonia și Franța. Puținii producători care au mai rămas în țară se luptă an de an cu fenomenele meteo extreme și cu lipsa de ajutor din partea statului. Anual, fiecare român consumă în jur de 90 de kilograme de cartofi.

cartofi
cartofi

Europenii ne întrec la producția de cartofi

Este de notorietate faptul randamentul la hectar al culturilor din țara noastră nu se poate compara cu cel din statele europene mai dezvoltate.

”Descreșterea accelerată a suprafețelor a fost și mai abruptă din 2007, când am devenit membri în comunitatea europeană și am intrat în competiție cu cei cinci mari, adică Franța, Belgia, Germania, Olanda și Marea Britanie, la care s-a adăugat ulterior Polonia. E foarte greu să facem față competiției acestor giganți care produc sute de mii de hectare și cu randamente pe hectar de 45-50 de tone. În cel mai prost an, 2018, producția medie a fost în jur de 38 de tone/hectar, iar toată lumea era îngrijorată. Ce să facem noi, care avem producție de 12-14 tone/hectar? Această cultură devine din ce în ce mai puțin atractivă, foarte riscantă și generatoare de pierderi”, a mai precizat Romulus Oprea în emisiunea Agricultura la raport.

Ai mai putea citi: Un nou cutremur a zguduit România. INCDFP anunță zonele în care s-a resimțit seismul. Ce riscuri urmează

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult