În perioada premergătoare Paștelui, românii sunt în căutarea cărnii de miel pentru a pregăti preparatele tradiționale de sărbători, însă prețurile au înregistrat o creștere semnificativă, iar acest lucru ridică îngrijorări pentru consumatori, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Friptura de miel ca la restaurantele de lux! Secretul care o face fragedă și suculentă
În acest context, autoritățile naționale au intensificat controalele pentru a garanta siguranța alimentară, prevenind riscurile de toxiinfecții alimentare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a demarat verificări în întreaga țară pentru a asigura calitatea cărnii de miel, începând cu 19 martie și continuând până pe 19 aprilie, cu o zi înainte de Paștele Ortodox și Catolic.
Inspectorii DSVSA, împreună cu autoritățile locale, monitorizează respectarea normelor de siguranță în piețele agroalimentare, abatoare, centrele de sacrificare și unitățile de procesare a alimentelor.
Pe lângă aspectele legate de igiena în locurile de sacrificare și comercializare, un alt obiectiv al controalelor este asigurarea respectării reglementărilor privind bunăstarea animalelor. Mieii vor fi sacrificați doar în locații autorizate, iar neregulile vor putea fi semnalate de consumatori prin intermediul numărului de telefon afișat la sediile DSVSA și CSVSAO.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a semnalat preocuparea consumatorilor legată de prețurile mari ale cărnii de miel, punând întrebarea dacă românii pot suporta aceste creșteri semnificative de preț cu doar trei săptămâni înainte de Paște.
Te-ar mai putea interesa și: Lovitură pentru români înainte de Paște. Carnea de miel ar putea fi o raritate în magazine și târguri