Datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS) arată că managerii români se așteaptă la o creștere moderată a activității în construcții și în comerțul cu amănuntul și creșteri de prețuri, informează economedia.ro. Ancheta de conjunctură este aferentă perioadei august – octombrie.
Ancheta de conjunctură a Institutului Național de Statistică aferentă perioadei august-octombrie. Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen. Mai mult decât atât, soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.
Citește și despre următorul subiect: Vânzările de mărfuri sunt în creștere! Raport oficial INS: comerțul cu ridicata înregistrează o cifră de afaceri mai mare în 2023
Managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%) în cadrul anchetei de conjunctură din luna august 2023. Dacă vorbim despre numărul de salariați, se pare că managerii români estimează o relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% . Pentru preţurile produselor industriale se așteaptă o creștere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +14%).
Totodată, în ceea ce privește activitatea de construcții, va exista o creștere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +8%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). În raport cu preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere a acestora (sold conjunctural +28 %). În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat că va exista o tendință de creștere moderată a activității în următoarele 3 luni (sold conjunctural +10%).
Totodată, o creștere moderată va fi înregistrată și la nivelul volumului comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale (sold conjunctural +14%). Managerii români se așteaptă la o creștere moderată a numărului de salariați (sold conjunctural +12%) și o creștere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +25%). Mai mult decât atât, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%). Angajatorii din România se așteaptă la o stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +3%). Dacă vorbim despre preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor, va exista o tendință de creștere moderată (+9%).
Citește și despre: Consumul este într-o continuă scădere! Volumul comerțului cu amănuntul este mai mic cu 5% în UE. România înregistrează o frânare puternică