Energia eoliană, în jurul orei 12, reprezenta cea mai mare forță de producție din sistemul energetic local și are o pondere de peste 28% din producția de energie din România. Aproximativ 2.299 MW din cei 3.000 MW eolieni pe care România îi are injectează energie în sistem, iar pe fondul unui consum redus, România trimite peste granițe peste 37% din tot ceea ce produce. Parcurile solare își aduc și ele contribuția, cu o pondere de circa 6%, astfel că o treime din producția de energie a României, în ziua de Crăciun, este 100% regenerabilă.
Cel mai interesant impact al energiei verzi este efectul care se răsfrânge asupra prețului. La nivel european, pentru această zi, pe mai multe piețe sunt înregistrate prețuri foarte mici pentr7 energie, conform celor arătate de platforma www.euenergy.live. Așadar, energia s-a tranzacționat pentru ziua de azi la 0 euro/MWh, iar în Austria s-a înregistrat un preţ negativ de minus 2,24 euro/MWh, arată datele de pe platforma menționată.
Ai putea fi interesat și de: Sursele „clasice” de generare a energiei acoperă 96,5% din electricitatea produsă în România. Eolianul și fotovoltaicul sunt ca și inexistente
În jurul orei 12, peste 28% din producţia de energie a României era generată de parcurile eoliene din Dobrogea, apoi centralele pe gaze asigurau 22% din producţie, în timp cecentrala nucleară de la Cernavodă livra 18% din producţia de energie. Hidroelectrica funcţiona doar cu 1.200 MW, ceea cere prezența a circa 15% din producţia de energie, iar apoi centralele pe cărbuni completau cu 10% peisajul energetic local. Parcurile solare aveau şi ele o contribuţie semnificativă, de aproape 6%, conform celor furnizate de Ziarul Financiar.
Ai putea fi interesat și de: Vântul puternic a făcut ca producția de energie eoliană a României să crească vertiginos și să meargă la export în Ungaria și Bulgaria