Prețuri uriașe la alimente înainte de Paște. 26% dintre managerii din mediul de afaceri consideră că prețul produselor aflate zilnic în coșurile de cumpărături va crește considerabil în perioada următoare. Produsele din carne, care sunt esențiale pentru masa de Paște, sunt vizate de scumpiri.
În plus, trebuie știut că, potrivit INS, a existat în ultimul an o creștere de 10% a prețurilor pentru produsele din carne. Prețurile sunt diferite, iar totul depinde de natura produsului.
„Nu există o singură cauză, de la fluctuația prețului materiei prime România și din deficitară la carnea de porc, dar în același timp, la ora actuală, prețul cărnii de porc are tendința de a crește pe piață, deci automat cresc și produsele din preparatele de porc, după aceea, prețul utilităților, majorările de salarii și toate acestea se duc în preț, că în altă parte n-au unde”, a spus Sorin Minea, preşedintele Romalimenta.
Efectele măsurilor fiscal-bugetare adoptate de guvern s-au văzut din plin, au spus cei care produc, procesează și distribuie mâncare.
„Avem și TVA a mărit la unele produse lactate cu conținut de zahăr. Să nu uităm că a fost o creștere bruscă de 10% de la nouă la 19% și a mai fost un pic la ambalaje, la PET-uri, plastic, transport, accize. Deci transportul, de exemplu, a fost undeva la 2%/kg produs finit”, a declarat Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.
Și masa în oraș costă mai mult acum. „Cele mai importante cauze, pe lângă creșterea de TVA, o reprezintă strângerea, respectiv creșterea taxării micro întreprinderilor, de exemplu, sau eliminarea facilităților. Cei care produceau mâncare, inclusiv pentru restaurante au costuri cu angajații mai mari începând de la 1 ianuarie”, spune Dragoş Petrescu, fondator linie restaurante.