Scumpirile cele mai mari au apărut la alimentele de bază. Ceapa românească a ajuns acum să coste o mulțime de bani și nu oricine își mai permite. Pentru ceapa uscată românească ar trebui să scoți din buzunar aproape zece lei pe kilogram, iar pentru cea din import șapte lei pe kilogram. Arpagicul e și el la mare căutare și, de asemenea, a suferit creșteri mari de preț. Agricultorii dau vina pe cantitățile mici de material săditor produs în țară.
Înainte de Paște, valul de scumpiri a luat-o razna de tot, iar specialiștii încearcă să găsească și explicații pentru aceste majorări.
„Pe lângă asta, nu excludem ca vânzătorii să profite de penuria de ceapă și să adauge în preț și o componentă speculativă. Să profite de lipsa de ceapă pentru a-și rotunji veniturile, mai exact”, spune un specialist român, care a mai precizat faptul că vor începe niște controale la marii producători, dar și la magazine, pentru a se vedea situația stocurilor de ceapă.
În supermarketurile din România se găsește foarte rar ceapa românească, de regulă fiind scoasă la vânzare ceapă din import din Polonia, , Olanda, ori Franța. Dacă ne orientăm spre prețurile din aceste țări, în Franța un kilogram ceapă costă un euro, în timp ce în Olanda 1,19 euro.
Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a spus că a rămas șocat când a văzut prețurile din piață. În momentul în care ministrul a făcut acele declarații, un kilogram de ceapă costa șapte lei.
Și cartofii se numără printre produsele la care prețurile au crescut considerabil. La vânzătorii en-gros, prețul cartofilor noi este de 20 de lei, ceea ce înseamnă că pe tarabă ar putea ajunge la 25, chiar 30 de lei.
Citește și Legumele au ajuns la prețuri record în România! Cât a ajuns 1 Kg de roșii, chiar în Postul Paștelui
Gelu Firan, unul dintre fermierii din Călăraşi – Dolj care cultivă cartofi de când se ştie, spune că de zece ani pune cartofii în solarii, ca să poată ieşi cu ei pe piaţă mult mai devreme decât ceilalţi producători, pentru obţine şi un preţ bun.
„Azi este prima zi în care recoltăm și sperăm că prețul bun ne va aduce profit. Avem cam o tonă. Am recoltat mai devreme ca anul trecut cu două săptămâni, pentru că ne-a ajutat vremea bună”, spune producătorul Gelu Firan, pentru Gândul.
Sunt și fermieri care au spus că vor ieși cu cartofii noi pe piață peste trei săptămâni și că atunci prețul va fi de 15 lei.