- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile carburanților cresc în continuare. Cât costă acum un plin de benzină sau motorină?

11 Jul, 14:43 • Bumbeneci Diana
Carburanții continuă să se scumpească, ceea ce înseamnă că plătim mai mult de fiecare dată când facem plinul.
Prețurile carburanților cresc în continuare. Cât costă acum un plin de benzină sau motorină?

În prezent, atât benzina cât și motorina depășesc prețul de 7,5 lei pe litru. Această majorare se datorează creșterii accizei la carburanți, aplicată de la începutul lunii. Din această cauză, benzina s-a scumpit cu 0,43 lei pe litru, iar motorina cu 0,40 lei pe litru.

Prețurile carburanților cresc în continuare

Scumpirile sunt cel mai evident resimțite atunci când șoferii fac plinul, costul fiind mai mare cu aproximativ 20 de lei de fiecare dată.

Potrivit specialiștilor, ne putem aștepta la creșteri ușoare ale prețurilor în perioada următoare, majorări care vor fi vizibile în prețul produselor și serviciilor începând cu luna septembrie.

Primele care se vor scumpi vor fi alimentele, deoarece transportul acestora se realizează majoritar pe cale rutieră în România.

Creșterea prețurilor la produsele alimentare și nealimentare pune presiune pe inflație, menținând dobânzile la un nivel ridicat. Dobânzile mari, la rândul lor, fac ratele bancare greu de suportat pentru români.

Vezi și: Lovitură pentru românii care au planificat vacanțe. Prețurile biletelor de avion explodează

carburanti
carburanti

De ce cresc sau scad prețurile carburanților

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Citește azi și: Noi zile libere pentru români. Urmează o minivacanță oferită de Guvern în vara 2024

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult