Energia electrică a înregistrat prețuri alarmante în ultimele 3 luni. România a depășit Bulgaria, Ungaria și Grecia, cu 145,2 euro/MWh, iar în Germania și Franța au scăzut mult prețurile, de 67 euro/MWh, respectiv 47 euro/MWh, potrivit știripesurse.
Te-ar putea interesa și: Ce se întâmplă, de fapt, cu facturile românilor anul viitor. Anunțul ministrului Energiei
foto: prețul energiei
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat că explozia prețurilor ar fi fost cauzată de canicula severă, care a mărit cererea de energie la nivel regional și a redus producția, în special cea hidroenergetică.
Reglementatorul maghiar al pieței de energie, MEKH, oferă o versiune diferită a situației. În raport, MEKH nu menționează nicio problemă majoră cu capacitatea de transmisie, spunând că principalele cauze ale creșterii prețurilor în România au fost un deficit de producție internă și creșterea exporturilor către Ucraina și Bulgaria, în ciuda unui deficit evident de energie.
În prima lună de vară, s-a înregistrat un deficit de producție a energiei. MEKH mai afirmă că exporturile în Bulgaria și ucraina sunt cauzele exploziei de prețuri. România exporta energie electrică, indiferent dacă se confrunta sau nu cu un deficit intern semnificativ.
Explozia se poate justifica prin acești factori externi, nu doar prin indisponibilitatea unei linii de transmisie în Ungaria sau canicula din regiune. Deficitul de producție din România și gestionarea fluxurilor de energie în contextul crizei din Ucraina joacă, de asemenea, un rol esențial.
Aceste evoluții au dus la o creștere semnificativă a importurilor de energie ale Ucrainei, care și-a dublat volumele importate în iunie față de luna precedentă, ajungând la un nivel record de peste 850 GWh. România și Ungaria au furnizat împreună aproape 60% din aceste importuri, contribuind astfel la epuizarea resurselor energetice disponibile la nivel regional.
Te-ar putea interesa și: Prețul energiei a bubuit. În urmă cu câteva ore costa de 5 ori mai puțin!