- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile la curent electric explodează! Plafonările dispar, iar românii se pregătesc pentru facturi uriașe!

25 Sep, 22:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Consumatorii vor simți cel mai mult creșterea facturilor la energie electrică din aprilie 2025, când se încheie plafonarea prețurilor. Care vor fi costurile pentru cei care consumă aproximativ 50 kWh.
Prețurile la curent electric explodează! Plafonările dispar, iar românii se pregătesc pentru facturi uriașe!

Micii consumatori vor suporta cel mai mult creșterea facturilor la electricitate începând cu aprilie 2025, când se va încheia schema de plafonare a prețului energiei, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferință de specialitate, potrivit Antena 3 CNN.

Te-ar mai interesa și: Costuri fabuloase: Ministerul care plătește cele mai mari chirii. Facturi astronomice la utilități!

foto: facturi curent

Prețurile la curent electric explodează! Plafonările dispar, iar românii se pregătesc pentru facturi uriașe!

De la 1 aprilie 2025, schema de plafonare a prețurilor la energie electrică și gaze naturale se va încheia, iar consumatorii vor intra pe piața liberă, a anunțat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), la conferința „Energia în priză”.

Cei care consumă sub 100 kWh pe lună, beneficiare ai unui tarif nesustenabil de 0,68 lei, vor experimenta o creștere semnificativă a facturilor. Estimările indică o creștere lunară de 20-25 lei pentru consumatorii cu un consum mediu de 50 kWh. Urluescu a subliniat necesitatea de a oferi ajutoare doar consumatorilor vulnerabili, lăudând totodată suportul autorităților în direcționarea acestor ajutoare.

„De la 1 aprilie, anul viitor, şi să nu consideraţi că e o păcăleală – se termină schema de plafonare a preţurilor, iar consumatorii de energie electrică şi gaze naturale vor fi pe piaţa liberă.

Mai ales consumatorul de energie electrică care are un consum de sub 100 de kilowaţi-oră pe lună, care beneficiază acum de tariful de 0,68 lei, care este un tarif complet nesustenabil, la acesta din păcate va fi o creştere.

Din estimările noastre, cei care consumă cam 50 de kilowaţi-oră pe lună vor trebui să plătească lunar în plus cam între 20 şi 25 lei. (…) Ne bucurăm că am văzut un suport destul de mare din partea autorităţilor să încerce deblocarea schemei de ajutor pentru consumatorul vulnerabil.

Sunt consumatori în România care trebuie ajutaţi, dar nu toţi – şi ar trebui ca ajutorul să fie direcţionat direct către cei care au într-adevăr nevoie”, a menţionat Laurenţiu Urluescu, la a XII-a ediţie a conferinţei „Energia în priză”, organizată de ziarul Bursa.

Începând din 2026, furnizorii de gaze naturale vor avea obligația de a include costul certificatelor de carbon în facturile tuturor consumatorilor.

Te-ar mai interesa și: O nouă taxă pe facturile la energie, de la 1 octombrie. Cât îi va costa pe români sprijinirea tehnologiilor cu emisii reduse de carbon