- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prețurile la locuințe au atins un record istoric. Cât costă apartamentele din cele mai cunoscute orașe din România în 2024

04 Jun, 15:30 • Fundeanu Madalina
Explozie de prețuri ale locuințelor din România. Apartamentele sunt din ce în ce mai scumpe în marile orașe.
Prețurile la locuințe au atins un record istoric. Cât costă apartamentele din cele mai cunoscute orașe din România în 2024

Prețurile locuințelor din marile orașe din România continuă să crească, cu până la +4% în Timișoara sau Constanța în ultimele 30 de zile, conform datelor Imobiliare.ro. Iași este singura excepție, unde are loc o evoluție contrară celei înregistrate în restul marilor centre urbane, conform Economedia.

„1598 euro/mp util este noua valoare record pe care o înregistrează Indicele Imobiliare.ro la nivel national, consecința unui ritm anual de apreciere de 11.4%, depășind ușor prognozele noastre de la începutul anului când estimam o creștere anuală de până în 10 procente.

Cererea ridicată pune presiune pe preț și va continua să o facă și în lunile următoare, conform datelor de care dispunem, însă nu este un fenomen îngrijorător, ci mai degrabă un reglaj normal al raportului dintre cerere și ofertă”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.

Prețurile locuințelor din București ating un nou nivel istoric

Conform Imobiliare.ro, s-a înregistrat o nouă valoare medie record pentru București, de 1723 euro/mp reprezentând un avans anual de peste 11%. Un nou nivel maxim a fost atins și în ceea ceprivește prețul apartamentelor vechi, 1705 euro/mp.

Prețul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală este de 1875 euro/mp, în creștere cu 16% față de mai 2023.

Ai mai putea citi: Prețuri cazări Airbnb. Care sunt cele mai ieftine destinații de vacanță. A început sezonul concediilor

Locuințe
Locuințe

În Cluj-Napoca, prețul mediu al apartamentelor noi ajunge până la 3000 de euro/mp

Cluj-Napoca este cel mai scump oraș din țară privind prețul locuințelor. Înregistrând o creștere de 3% doar în ultimele 30 de zile, prețul mediu al proprietăților rezidențiale noi a ajuns la sfârșitul lunii mai la valoarea de 2.960 euro/mp util.

Ritmul anual de creștere pentru apartamentele puse la vânzare în Cluj Napoca a stagnat în jurul valoriii de 10% atât pentru prețul mediu general, cât și pentru cele două segmente principale, nou și vechi. Prețul mediu solicitat pentru apartamentele vechi este de 2735 euro/mp.

Brașovul, al doilea cel mai scump oraș din țară pe piața rezidențială

Brașovul își păstrează poziția de al doilea cel mai scump oraș al țării pe piața locuințelor. Astfel, aici se poate observa cel mai pronunțat ritm anual de creștere, de 18.7% (nou și vechi). Prețul mediu cerut pentru apartamentele noi este de 2224 euro pe mp, fiind singurul oraș din țară, cu excepția Clujului, care a depășit pragul psihologic de 2.000 euro/mp pentru locuințele noi. Locuințele vechi sunt mai accesibile, proprietarii solicitând în medie 1826 euro/mp, în creștere cu 18.2% față de aceeași perioadă a anului 2023.

În Constanța, prețurile sunt ținute sub control

Pe litoral, prețul mediu solicitat pentru apartamentele noi scoase la vânzare a înregistrat în ultimul an cea mai mică variație, de 4.2%, și a ajuns la 1.806 euro/mp util. Oferta este variată în Constanța, ceea ce ține încă sub control prețul mediu al apartamentelor.

În schimb, o creștere anuală mult mai mare, de 11.5%, a fost înregistrată în cazul apartamentelor vechi, al căror preț mediu a fost la finalul lunii mai de 1630 euro/mp.

Iașiul are cele mai accesibile apartamente

În ciuda faptului că apartamentele noi din Iași sunt acum cu 13% mai scumpe decât în anul precedent, Iașiul este în continuare un oraș ce are locuințe accesibile. Prețul mediu pe care îl plătesc cumpărătorii interesați de un apartament nou a ajuns la 1.600 euro/mp util.

Deși locuințele noi sunt încă vândute cu prețuri mai mari față de cele de pe piața veche, ritmul în care au crescut prețurile în cazul acestora din urmă este mai accelerat. Este vorba despre un avans de aproape 14% până la valoarea de 1.587 euro/mp util.

Vezi și: Românii își cumpără mașini pe bandă rulantă! Cu cât au crescut vânzările în luna mai