Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) declară oficial că va lua în considerare plafonarea prețurilor la RCA, pentru o perioadă determinată. La ora actuală, variantele disponibile sunt analizate de specialiști, așa cum susține stiripesurse.ro. Decizia va fi aplicată atât persoanelor fizice, cât și celor juridice.
ASF a confirmat că ia în calcul plafonarea prețurilor la RCA. Măsurile pe care specialiștii le vor identifica se vor aplica atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice. Un purtător de cuvânt al instituției menționate a declarat că limitarea costurilor are în vedere protecția consumatorilor, luând în considerare că polițele pentru 90% dintre autoturisme au înregistrat o creștere medie de circa 16 procente.
Până în acest moment, măsura nu a fost stabilită de către reprezentanți. Informațiile arată că specialiștii analizează cele mai bune variante pentru această situație, luând în calcul plafonarea prețurilor pentru o perioadă determinată.
Te-ar putea interesa și: Scumpiri șoc ale polițelor RCA: românii au tot dreptul să fie îngrijorați. Purtătorul de cuvânt al ASF a explicat aceste majorări
„Avem la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creştere medie de circa 16 procente. Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, confirm, în vederea protecţiei consumatorilor, Autoritatea de Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea tarifelor la RCA pentru o perioadă determinată de timp, vom vedea exact care este soluţia concretă. (…) Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizii”, spune purtătorul de cuvânt al ASF.
Dan Cărbunaru a adăugat că este convins că instituția face toate demersurile necesare pentru a gestiona corect situația. Mai mult decât atât, purtătorul de cuvânt a precizat că Guvernul își oferă sprijinul, în limita atribuțiilor pe care le are.
Cărbunaru a adăugat că în următoarele zile, ASF va analiza și va lua deciziile care se impun într-o astfel de situație, având în vedere că taxele de referință au fost majorate cu 35%. Unele surse din piață susțin că această creștere nu are nicio justificare tehnică, însă Ministerul de Finanță are pe masă propunerea de plafonare a prețurilor.
„Sunt convins că această instituţie face toate demersurile legale pentru a gestiona această situaţie. Din perspectiva Guvernului, există tot sprijinul necesar, în limita atribuţiilor pe care Guvernul le are şi care desigur reprezintă o plajă limitată.
Cu siguranţă, zilele următoare ASF, în primul rând poate şi cu sprijinul altor instituţii (…) va analiza şi va lua deciziile care se impun într-un astfel de context. Guvernul dialoghează în mod curent cu toate instituţiile, nu doar cu cele pe care le coordonează, şi din această perspectivă, există un dialog şi disponibilitate de sprijin, în limita responsabilităţilor care revine fiecăreia dintre aceste instituţii.
Nu este o autoritate în subordinea Guvernului, indiferent de tipul de idalog care se desfăşoară. Nu avem de-a face cu o instituţie care să facă parte din Executiv. Autoritatea de Reglementare are toate pârghiile legale pentru a gestiona astfel de situaţii, există posibilitatea ca prin dialog să fie identificate măsuri, dacă vom avea de-a face cu astfel de situaţii, vom comunica. Până atunci, ASF poate să ofere mai multe detalii despre situaţia din piaţă şi măsurile pe care le are în vedere”, spune Cărbunaru.
Citește și: Vești proaste pentru șoferi. Tarifele RCA suferă o nouă majorare