În timp ce românilor li se promite că vor avea salarii mai mari sau cel puțin egale cu veniturile din prezent, iar noile măsuri fiscale ne vor ajuta să ieșim din problemele economice, salariul mărit ar urma să fie, de fapt, redus la jumătate în 2025. Majorarea veniturilor pensionarilor, inflația în continuu prag ascendent și alte schimbări ar urma să aducă în România situația în care tot mai multe firme își vor închide, definitiv, porțile.
CEO-ul unei multinaționale prezintă, în acest context, o serie de previziuni sumbre pentru România, după ce a văzut panta descendentă pe care se situează multe companii cu capital românesc și nu numai.
Potrivit informațiilor oferite de Dragoș Damian, patronul Terapia, cifrele din trimestrul doi și semestrul 1 nu sunt tocmai bune. O astfel de situație este la fel de mai bine de 5 ani și se vede în o mulțime de domenii care au fost grav afectate.
Patronii dau vina pe birocrație, multiplele controale și aprobările de care ai nevoie pentru orice, în calitate de comerciant, dar și pe angajații din România care sunt tot mai greu de găsit.
„Nu este nici o surpriză – economiştii sunt perplecşi la rezultatele din T2 şi S1. Ei sunt perplecşi tot timpul din 2019 încoace, şi când rezultatele sunt sub aşteptări, şi când rezultatele sunt peste aşteptări. Poţi fi doar perplex când stai în birouri de clasa A, te duci în conferinţă în hoteluri de 5 stele şi vorbeşti la televizor despre cifre şi date citite după o căutare pe Google şi nu ai nicio înţelegere legată de pulsul de zi cu zi al industriei.
În prima linie a industriei suntem mai puţin perplecşi, asta de mai bine de 5 ani. Nu putem onora comenzile din lipsă de personal, livrările de materii prime şi materiale sunt întârziate din cauza distorsiunilor pe lanţurile de aprovizionare, iar obţinerea celei mai mici aprobări, de orice natură, de la orice autoritate, se face cu foarte mult efort, timp şi bani”, a transmis Dragoș Damian, pe Facebook.
Citește pe acest subiect și: Pensie anticipată 2024 și 2025. Cum se schimbă legea începând cu luna septembrie
Se crede că sunt multe motive pentru care s-a ajuns în această situație: un salariu, oricât de mic ar fi, este impozitat enorm de mult de către autorități. De altfel, minimul pe economie a mai și crescut nu odată, ci de două ori, în doar 12 luni.
Expertul mai este de părere că singura variantă prin care nu s-ar ajunge la o criză este aceea în care reprezentanții de la Ministerul Finanțelor ar fi deschiși la noi soluții și ar crea grupuri de lucru pentru rezolvarea problemelor.
„Până când autorităţile nu vor avea drept parteneri de dialog oameni de afaceri din industrie care să le dea cu adevărat informaţii din „tranşeele“ economiei, în baza cărora să se facă planuri serioase pentru refacerea industriei, o să stăm trimestrial perplecşi la rezultatele economiei.
Evident că vom da vina pe război, pe crize, pe modificările climaterice, pe obezitate sau pe cine ştie ce suspect de serviciu. Cu aşa rezultate în 2024, vom fi cu toţii perplecşi când ne vom uita în 2025 la fluturaşul de salariu, care va fi, probabil, la jumătate faţă de ce este acum”, încheie Dragoș Damian.