Tabloul viitorului pentru România nu este deloc unul prea bun: furtuni violente, grindină de mari dimensiuni, vânt intens şi tornade, toate acestea ar putea fi extrem de des întâlnite în țara noastră. Observaţiile istorice şi previziunile climatice scot în evidență o majorare a frecvenţei şi intensităţii acestor fenomene în următoarele decenii, în contextul schimbărilor climatice, potrivit Infoclima.
„În perioada 1940-2023, s-a observat o creştere a orelor cu condiţii favorabile pentru furtuni severe în toată ţara, în special în est. Fenomene precum grindina de mari dimensiuni şi vânturile intense devin tot mai frecvente. În zonele urbane mari, furtunile pot provoca daune importante infrastructurii şi vehiculelor, iar în zonele agricole pot distruge culturile, afectând grav economia locală.
Previziunile pentru viitorul apropiat (2025-2050) şi pentru sfârşitul secolului (după 2071) indică o intensificare a acestor fenomene, în special în nordul României, unde riscul de grindină şi furtuni violente este aşteptat să crească semnificativ”, se arată într-un articol de pe site-ul infoclima.ro
Conform sursei citate, schimbările au la bază creşterea umidităţii atmosferice, ceea ce duce la o mai mare instabilitate atmosferică. Specialiştii în schimbări climatice avertizează că impactul social şi economic al acestor furtuni poate fi devastator, cu costuri ridicate pentru repararea construcţiilor afectate, şi pierderi semnificative în agricultură şi infrastructură.
Specialiștii susțin că, pentru a reduce orice risc, este deosebit de important ca țara noastră să adopte măsuri de consolidare a infrastructurii şi de dezvoltare a unor sisteme eficiente de avertizare timpurie. Mai mult, la fel de importantă este şi educarea publicului despre măsurile de siguranţă pe care trebuie să le ia în faţa fenomenelor meteo extreme.
„Fără acţiuni decisive, ţara se va confrunta cu consecinţe semnificative asupra mediului, economiei şi societăţii în general”, avertizează specialştii.
Conform unor previziuni climatice, ne putem aştepta la mai multe fenomene meteorologice extreme în viitorul apropiat, în special în jumătatea de nord a României.
„Apariţia furtunilor cu grindină de mari dimensiuni şi vânt intens sunt anticipate să crească chiar mai mult decât în cazul furtunilor cu descărcări electrice, probabilitate pentru apariţia grindinei de mari dimensiuni crescând cu 40-80% în Europa Centrală şi de Est până la sfârşitul secolului.
Pentru România, previziunile climatice indică o creştere semnificativă a condiţiilor pentru grindină de mari (>2 cm) şi foarte mari dimensiuni (>5 cm) pentru întreg teritoriul, dar în particular pentru nord-estul României. Cercetătorii anticipează că furtunile cu vânt intens (>25 m s-1) vor fi observate mai frecvent în sudul României”, arată Infoclima.
Citește și: Un ciclon polar lovește România. Meteorologii ANM anunță cum va fi vremea în următoarele săptămâni