- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Prima de carieră didactică va ajunge la români luna aceasta. Ce poți cumpăra cu banii și ce magazine sunt înscrise în program

09 Oct, 12:22 • Bumbeneci Diana
Prima de carieră didactică și profesională 2024-2025 vor fi virate în luna octombrie. Ce poți cumpăra. Magazinele înscrise în program.
Prima de carieră didactică va ajunge la români luna aceasta. Ce poți cumpăra cu banii și ce magazine sunt înscrise în program

Personalul didactic și nedidactic din școli și universități care a fost în activitate în anul școlar 2023-2024 se bucură prima de carieră didactică sau profesională în luna octombrie. Prima va fi acordată într-o singură tranșă și va putea fi utilizată în anul școlar 2024-2025, anunță Ministerul Educației.

Prima de carieră didactică se livrează în octombrie

Prima didactică trebuie să fie dată în această lună. Nu există o dată exactă, pentru că nu va fi pentru toate școlile în aceeași zi. Începând cu data de 15 octombrie cam toți beneficiarii vor intra în posesia banilor”, a declarat Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași.

Sumele calculate de Ministerul Educației primelor de carieră didactică și profesională vor fi virate pe carduri începând din luna octombrie 2024 și vor putea fi utilizate până în octombrie 2025.

Citește și: Prima vacanță a elevilor începe mai devreme. Iată calendarul zilelor libere

Beneficiarii din învățământul preuniversitar vor primi fondurile conform listelor elaborate de inspectoratele școlare, iar cei din învățământul superior vor fi incluși în listele stabilite de universități.

Suma de anul trecut care nu a fost utilizată nu va fi retrasă, va fi cumulată și o pot folosi și anul acesta”, a precizat președintele USLIP Iași.

prima de carieră didactică
prima de carieră didactică

Ce poți cumpăra din prima de carieră didactică

Valoarea stabilită pentru prima de carieră didactică este de 1.500 de lei net. Banii primiți pot fi utilizați pentru cursuri de pregătire profesională și cheltuieli asociate, echipamente IT, cărți de specialitate și alte materiale similare, dar și pentru acoperirea nevoilor didactice individuale (până la 30% din valoarea primei).

Prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, poate fi utilizată pentru plata cursurilor de pregătire profesională, dar și pentru alte cheltuieli necesare în activitatea educațională. Banii de pe cardul cu prima didactica profesionala pot fi cheltuiti doar la unitatile afiliate Pluxee, emițătorul cardurilor cu primă de carieră didactică și profesională.

Există o listă a tuturor entităților care au contrat cu Pluxee, exact cum a fost și în anul anterior. Este o gamă largă, de la librării la magazine cu electrocasnice”, a transmis Laviniu Lăcustă.

Magazine care accepta cardul de primă de carieră didactică

Printre magazinele fizice din Iași care acceptă prima de carieră didactică se numără Sedcom Libris, Librăria Humanitas, Cărturești, Librăria Hamangiu, Autograf Palas, Pick-up point Elefant.ro, Altex, Flanco, Media Galaxy, Carrefour, Selgros Cash & Carry, Avicena Computers Grup, ProSound Iași și Artis IT Solutions.

Mai mult, sunt și alte magazine online afiliate care accepta plata cu prima de carieră didactică, precum Editura Polirom, Lex Hobbystore, Apprendre, Fundația Tradiții Sănătoase, Stef Magazin Online și Depozit Anticariat Ursu.

Citește și: Țările în care elevii pot lua pauză 1 an de la școală. Ce reprezintă programul „Anul de tranziție”

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult