Peste 250 de investitori au manifestat interes pentru prima emisiune de obligațiuni verzi din România. Conform Ministerului Finanțelor, valoarea totală a emisiunii de obligațiuni în valoare de 4 miliarde de euro a înregistrat o subscriere finală de peste 14,8 miliarde de euro. Instituția a anunțat joi seara că, la data de 15 februarie 2024, s-a efectuat a doua tranzacție pe piețele financiare internaționale, prin lansarea a două tranșe de obligațiuni cu maturități de 7 și respectiv 12 ani, denominate în euro. Tranșa de 12 ani a marcat debutul emisiunii de obligațiuni verzi a României, transmite News.ro.
Conform informațiilor oficiale, subscrierea finală pentru emisiunea de obligațiuni verzi în valoare de 4 miliarde de euro a depășit cu mult așteptările, atrăgând un număr impresionant de investitori. Ordinele plasate în timpul tranzacției au ajuns să depășească suma de 17 miliarde de euro.
”Mă bucur că prima emisiune de obligaţiuni verzi a României a fost un real succes, fiind marcată de o serie de recorduri. Emisiunea aceasta are în spate un proces complex, care a implicat elaborarea şi evaluarea unui cadru solid pentru finanţarea proiectelor verzi, pentru care vreau să felicit colegii de la Trezorerie.
Aş puncta cererea extraordinară din partea mediilor investiţionale, marjele de risc de credit obţinute care reflectă inclusiv un greenium de 10bps, cât şi de calitatea acestor investitori, în jur de 45% din investitorii din tranşa verde fiind investitori responsabili social/cu mandate verzi (ESG). Pe lângă diversificarea bazei de investitori pentru datoria publică, această emisiune este un pas concret în misiunea noastră de a ne atinge obiectivele de dezvoltare durabilă, dar şi de a sprijini proiectele cu impact pozitiv pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii românilor”, a transmis ministrul Marcel Boloş.
Conform Ministerului Finanțelor, maturitatea de 12 ani a reprezentat cea mai mare tranșă de obligațiuni verzi, denominate în euro, lansată până acum de către un emitent din piețele emergente, în ceea ce privește instrumentele financiare de datorie ESG. Această tranzacție marchează, de asemenea, cea mai amplă emisiune de obligațiuni verzi denominate în euro realizată vreodată de un emitent din piețele emergente.
Mai mult decât atât, această emisiune a constituit cea mai mare tranzacție pe piețele financiare internaționale a României, iar subscrierea finală obținută a reprezentat un record absolut pentru țara noastră.
„Volumul atras pentru tranşa cu maturitatea de 7 ani este de 2 miliarde EUR, la randament de 5,394% şi o rată de dobândă de 5,375% pe an, iar pentru tranşa verde cu maturitatea de 12 ani a fost atras volumul de 2 miliarde EUR, la randament de 5,734% şi o rată de dobândă de 5,625% pe an. Fondurile obţinute din această emisiune au fost decontate în data de 22 februarie 2024”, precizează sursa citată.
Te-ar putea interesa și: Premieră! PIB-ul pe cap de locuitor va ajunge la 20.000 euro în acest an. Noile declarații ale lui Boloș