Prima obligatorie de asigurare a locuinței este majorată până la 130 lei, de la 100, așa cum relatează economica.net. Amendamentul depus de PAID a fost aprobat de Comisia Economică din Camera Deputaților.
PAID a depus un nou amendament, pentru modificarea și completarea Legii cu numărul 260/2008, în ceea ce privește asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva alunecărilor de teren, inundațiilor și cutremurelor. Ultimele informații arată că propunerea a fost aprobată de Comisia Economică din Camera Deputaților.
Mai departe, proiectul de lege urmează să fie discutat și pus în dezbatere în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional. Cristian Roșu a precizat că majorarea de la 100 la 130 lei apare drept urmare a inflației. Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară a menționat că valoarea primei este stabilită în 2008, iar din acel moment și până acum, ea nu a fost modificată, în ciuda inflației.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Polițele de asigurare PAD au adus despăgubiri în timp record. Sute de dosare au fost soluționate după cutremurele din Gorj
„(Valoarea primei) a fost stabilită în anul 2008. Din acel moment şi până în 2023, toată perioada de inflaţie care a fost în aceşti ani, nu a mai fost înglobată, iar compania de asigurări PAID trebuie să-şi constituie rezerve”, spune Roșu.
Vicepreședintele nu a ezitat să spună că inclusiv despăgubirile în caz de calamitate vor fi majorate în perioada următoare. Cu toate acestea, un răspuns oficial în această direcție poate apărea doar după ce reprezentanții identifică noile viziuni ale reasigurătorilor. La ora actuală, ele valorează 20.000 euro. Roșu a precizat că au loc mai multe renegocieri după evenimentele din Turcia și Siria, pentru că multe dintre companii și-au scumpit reasigurările.
„În acest moment, se renegociază contractele de reasigurare după cutremurele din Turcia şi Siria, toate companiile mari de reasigurări, că sunt foarte puţine care asigură dezastre, şi-au scumpit foarte mult aceste reasigurări, drept pentru care nu putem încă să vedem care ar fi costul acestei asigurări. (…)
Şi aceste valori de 20.000 euro şi de 10.000 euro vor fi crescute în perioada următoare, dar după ce vom ştii exact care sunt noile viziuni ale reasigurătorilor, pentru că dezastrele trebuie neapărat reasigurate”, spune oficialul ASF.
Roșu a declarat că suma de 20.000 lei este acordată doar în condițiile de daună totală, menționând că „în cutremurele care au fost în Gorj nu s-au semnalat daune totale”. Totodată, oficialul ASF a spus că „în perspectiva următoare, aceste sume se vor majora cu siguranţă”, dar după ce se iau în vedere noile evaluări.
Pus în fața informației conform căreia suma de 20.000 euro nu poate contribui la repararea unui imobil afectat, Roșu a spus că „trebuie să ne gândim că o casă trebuie să aibă şi asigurare facultativă. Noi discutăm de un minim necesar în care poţi să ajuţi”.
„Am avut întrebări pertinente din partea mai multor oameni care au spus: domnule eu stau la etajul 10 în vârful unui deal, niciodată nu o să vină apa la mine să-mi ia blocul.
De aceea, sunt şi sumele mici de 130 lei, ele funcţionează pe un principiu al mutualităţii”, completează Roșu.
Citește și: Românii vor putea să își plătească asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor naturale pe Ghișeul.ro