Vineri, 10 martie, ROBOR la 3 luni a scăzut și a atins astfel cea mai mică valoare din opt luni. Declinul indicilor ROBOR a început după ce Consiliul Concurenţei a confirmat oficial că va controla dacă cele mai mari bănci din România au făcut înţelegeri care să crească dobânzile ROBOR mai mult decât ar fi fost justificat, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a promis românilor că situația ratelor va fi ținută sub control.
Citește și: Creditele legate de ROBOR sunt un motiv de bucurie pentru români. Indicele bancar a rămas sub 7%
„Nivelul inflaţiei să ajungă la nivelul ratei de politică monetară. Avem multe componente pe care nu le stăpânim. Trebuie să ne vedem şi lungul nasului, sunt adeptul unui fine tunning (n.r.: reglaj fin); a unei echilibrări treptate a politicii monetare. Colaborăm cu Guvernul, bineînţeles. Am vrea să facă şi ei mai mult”, a conchis Mugur Isărescu, reprezentantul oficial al Băncii Naționale a României.
Indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe anul trecut, iar la începutul acestui an a urcat miraculos la 7,56%, ceea ce i-a îngrijorat pe români. Inclusiv ROBOR la 6 luni a scăzut la 7,23% de la 7,26%.
ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață, a informat Profit.ro.
În timp ce indicele ROBOR a scăzut, indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor a crescut de la 4,06% șa 5,71%.
IRCC este calculat în funcție de dobânda medie la care se împrumută băncile între ele și este aplicat cu o întârziere de un trimestru față de perioada de referință. Indicele este stabilit zilnic de BNR, ca medie aritmetică a cotațiilor folosite de zece bănci selectate de Banca Națională, a transmis sursa citată.