Prima zi de Paște vine cu vești excelente! Exportul de energie electrică al României a atins valori rar întâlnite, mai exact de peste 3.700 MW, a informat economica.net.
România exportă fără oprire energie electrică din 13 aprilie, care a fost ultima zi lucrătoare dinainte de vacanța de Paște. Chiar de Paște, în ziua de duminică, exportul orar a ajuns la valori uriașe, aproximativ de 4.000 de MW, iar la ora 13:21, exportul instantaneu a ajuns la 3.755 MW.
Această situație a ajuns pe baza unui consum foarte mic de energie electrică, mai mic de 4.200 de MW orari. Consum care este mult mai mic comparativ cu consumul dintr-o duminică obișnuită, chiar dacă producția a ajuns la aproape 7.900 MW la aceeași oră, pe baza unei disponibilități crescute a turbinelor eoliene, a căror putere a fost de 1.600 MW. Însă nivelul nu a fost foarte mare, dar se suprapunerea cu o direcție hidro bună, a precizat sursa citată.
Graficul cu datele în timp real de la Transelectrica sugerează că, pentru a se menține echilibrul sistemului, Dispeceratul Energetic Național a oprit o parte a producției hidro, cel mai probabil din cea de pe râurile interioare, pentru că, după cum vedeți în graficul de mai jos, se constată o scădere bruscă a producției hidrocentralelor.
Multe dintre rezultatele incredibile obținute de România sunt evidențiate la nivelul statisticilor realizate în UE. Cele mai recente barometre arată că statul român stă foarte bine la capitolul „PIB/capita la paritatea puterii de cumpărare”. Indicatorul face corelația dintre nivelul mediu al venitului și cantitatea de bunuri și servicii care pot fi achiziționate din suma respectivă. Din acest punct de vedere, Tudorescu Cristi explică că economia din România o ajunge din urmă pe cea din Portugalia.
„Conform acestui indicator, România a ajuns din urmă Portugalia, adică PIB-ul produs de un român este comparabil cu cel produs de un portughez.
Asta după ce ajustăm pentru costul diferit al traiului între cele două țări, adică aducem lucrurile la un numitor comun = paritatea puterii de cumpărare.
Dacă am privi strict în USD, am fi zis:
– românii au un PIB/capita de 15.619 USD, date preliminare 2022
– portughezii au un PIB/capita de 24.910 USD, date preliminare 2022 (1.6 x românii).
Și atunci cum de ajungem la egalitate cu ei? Aici intervine costul vieții sau paritatea puterii de cumpărare. O să mă certe ceilalți economiști pentru simplificare, dar e ca și cum am spune că 1.600 USD în Portugalia sunt precum 1.000 USD în România.
Iar de aici, lucrurile încep să devină comparabile. Așa că nu ar trebui să ne mire graficul acesta: suntem la 77% din media europeană și noi și portughezii. Completez eu: și ungurii”, arată economistul.