- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Primăria București vrea să fie primul oraș mare din Europa care introduce tariful unic pe parcare. Cum vor ajunge prețurile să se dubleze în 75% din zonele Capitalei și care vor fi urmările

20 Dec, 10:22 • Bumbeneci Diana
Dacă în 2022, PMB a schimbat de mai multe ori deciziile luate în legătură cu locurile de parcare, acum, autoritățile bucureștene iau în calcul introducerea unei taxe unice. Dacă o astfel de decizie va fi aplicată, 75% din locurile de parcare vor costa dublu!
Primăria București vrea să fie primul oraș mare din Europa care introduce tariful unic pe parcare. Cum vor ajunge prețurile să se dubleze în 75% din zonele Capitalei și care vor fi urmările

Reprezentanții Primăriei Generale a Municipiului București se gândesc tot mai mult ca în viitorul apropiat să renunțe definitiv la tarifele diferențiate aplicate locurilor de parcare. În schimbul acestora ar urma să fie introduse un tarif unic pentru toate spațiile de parcare aflate în administrația Primăriei București. O astfel de schimbare ar aduce prețuri record, în condițiile în care pentru zona centrală, cea mai aglomerată din Capitală, prețul va scădea, însă pentru zonele mai retrase, prețul va ajunge să fie dublat, anunță Capital.

PMB se întoarce împotriva celorlalte orașe europene și introduce taxa unică pe parcare?

În acest context, Consiliul General al Municipiului București ar urma să ia o decizie chiar peste două zile, pe 22 decembrie, zi în care se va supune spre aprobare sistemul de plată pentru aproximativ 23.000 de locuri de parcare. Propunerea a fost făcută chiar de viceprimarul Capitalei, Stelian Bujduveanu, cel care susține că proiectul va fi de succes, deși Bucureștiul ar fi singurul mare oraș din Europa ce ar lua o astfel de decizie.

Dacă noua formă de taxare va fi aprobată, o oră de parcare în Capitală va fi de aproximativ 5 lei,  atât pentru zonele centrale, cât și pentru zonele destinate simplelor piețe ale cetățenilor și, de ce nu, în fața instituțiilor publice.

Așadar, în timp ce marile orașe iau tot mai multe decizii dure pentru a decongestiona traficul din centrul metropolelor, Bucureștiul se întoarce în timp și ia decizii exact invers! În cele mai multe orașe mari din spațiul european se ia în calcul o împărțire pe zone de parcare în funcție de accesul rutier, de posibilitatea de congestionare trafic, dar mai ales în funcție de oamenii care doresc să meargă în zonă. Din acest motiv, autoritățile decid că este nevoie de alocarea de tarife diferențiate în funcție de zone și mai ales de alocarea de restricții privind timpul de parcare limitat.

Parcare în Municipiul București
Parcare în Municipiul București

Ei bine, conform noii decizii a oficialităților bucureștene, sistemul din Capitală ar contrazice complet sistemul perfect funcțional din întreaga Europă. La ce va duce acest lucru? Cu siguranță se va crea o aglomerație și mai mare și nu mult va dura până când, în centrul orașului, va fi raportată din nou cea mai mare poluare. Un alt lucru complet halucinant este acela că, în timp ce și în 2022, autoritățile din toate orașe europene iau decizia de a diversifica taxele pe parcări, Bucureștiul face exact invers.

Citește și: Primăria Capitalei a adunat 10.000.000 de lei din parcări în anul 2022. Ce va face Municipalitatea cu banii

Cum se vor schimba prețurile plătite de români. PMB lovește tot în locuitorii mai săraci ai Capitalei

Tariful unic nu este unul de succes, mai ales în București, acolo unde autoritățile nici măcar nu verifică dacă locurile de parcare sunt ocupate corect sau dacă au fost plătite. Spre exemplu, ca o lipsă generală de transparență, compania Municipală de Parking nici măcar nu oferă românilor informații clare în legătură cu numărul complet de locuri de parcare pe care PMB le administrează în fiecare zonă.

Cu toate acestea însă, în așa zisa Zona 0, aceasta este de 7 ori mai mică decât zona 1. În Zona 0 este un tarif actual de 10 lei pe oră, iar după noua schimbare, plata pentru o oră ar coborî la 5 lei. Așadar, vor avea de câștigat „bogații” care frecventează zilnic zonele de fițe din București, în timp ce oamenii de rând vor fi nevoiți să plătească dublu în zone limitrofe, modeste.

Mai mult, în Zona 2 vor fi și mai multe probleme, deoarece aceasta se scumpește cu 100%. Mulți români vor fi loviți de aceste prețuri, în condițiile în care zona 2 are și Bucur Obor, loc extrem de frecventat de persoanele cu venituri mici sau medii. Aici, locul de parcare se dublează, de la 2.5 lei la 5 lei pe oră.

Cum este plătită parcarea în alte mari orașe?

În orașe mai mari, parcarea este calculată de autorități „cu cap” adică diferențiată. Spre exemplu, în capitala Germaniei, pentru o oră de parcare se plătesc până la 4 euro pe oră, iar maximul pe care un șofer îl poate plăti pentru o zi ajunge la 35 de euro.

În Paris, zonele sunt împărțite în 11 sectoare pentru șoferi, în așa fel încât prețurile să poată oscila. Se plătește pentru un loc de parcare undeva la 4 euro pe oră în zona zero și 2.40 euro pe oră în zonele limitrofe.

Un alt oraș care vrea să decongestioneze traficul este Londra. Aici se găsesc cele mai multe restricții. Spre exemplu, în Londra sunt taxate inclusiv vehiculele pe hidrogen și cele electrice.1.20 lire este tariful minim plătit in Londra pentru 15 minute de parcare pentru mașinile electrice și pe hidrogen. Pe ora, costul este de 4,8 lire. Restul mașinilor plătesc aproximativ 6,60 lire pe ora in zonele ultra centrale, dar 2,40 lire in zonele limitrofe.

Ai mai putea citi și: Uimitor. O parcare din București costă doar 50 de bani. Cum este posibil acest lucru

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...