Într-o conferinţă de presă, Nicuşor Dan a vorbit despre semnarea actului adiţional pentru contractul de revizuire a Planului Urbanistic General al Municipiului Bucureşti cu un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, execuţia contractului fiind blocată din anul 2014.
„După cum ştiţi, în 2013, Primăria Capitalei semna cu un consorţiu condus de Universitatea de Arhitectură un contract pentru revizuirea Planului Urbanistic General. Din păcate, execuţia acestui contract s-a blocat în anul 2014, a fost o intensă corespondenţă, ulterior a venit şi Curtea de Conturi şi s-a creat o situaţie juridică care părea fără ieşire. Am reuşit să deblocăm această situaţie şi la sfârşitul anului 2022 am semnat actul adiţional pentru realizarea actualizării Planului Urbanistic General,” a declarat Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, în cadrul conferinței de presă.
Edilul capitalei a explicat etapele prin care va trece Planul Urbanistic General odată cu deblocarea sa:
„Actul adiţional prevede că consorţiul condus de Universitatea de Arhitectură va realiza o primă versiune a noului PUG al Municipiului Bucureşti, în cursul anului 2023, deci termenul de predare a acestei versiuni este decembrie 2023. Începând din 2024, această documentaţie va merge la ministere şi la celelalte instituţii avizatoare pentru avizare. Sperăm ca acest proces să fie cât mai rapid, astfel încât să avem un document juridic care să fie aplicabil cât mai repede”, a mai declarat Nicușor Dan.
Bucureștiul trebuia să aibă un nou Plan Urbanistic General în 2016, potrivit contractului semnat între Primăria Capitalei și Universitatea de Arhitectură și Urbanism în 2013. Proiectanții au spus în ultimii ani că municipalitatea nu a putut furniza toate datele necesare elaborării documentației, s-au schimbat 4 primari de la semnarea contractului. În prezent, în București se construiește după Planul Urbanistic General aprobat în 2000, adică în urmă cu peste 20 de ani, informează hotnews.ro.
În absența noului PUG, primăriile de sector au inițiat Planuri Urbanistice Coordonatoare, care reglementează fiecare Sector în parte și în care fiecare primărie și-a făcut propriile reguli. Acestea au fost aprobate între anii 2018-2020, însă au avut probleme majore, întrucât permiteau betonarea a sute de hectare de spațiu verde, blocuri printre case și densificau foarte mult anumite zone. PUZ-urile au fost suspendate de instanță iar o parte anulate. Pentru sectoarele 3, 5 și 6 au fost anulate. Pentru sectoarele 2 și 4 sunt procese de anulare, mai scrie sursa citată.
Aceste nereguli au fost semnalate și de Primarul Capitalei, care a adăugat că a colaborat foarte strâns, în tot acest proces, cu Ministerul Dezvoltării, şi a menţionat că Planul Urbanistic General va viza planificarea a tot ceea ce înseamnă dezvoltare urbană pentru o dezvoltare sustenabilă a Bucureştiului.
„PUG înseamnă în sfârşit o dezvolare sustenabilă a Bucureştiului. Din păcate, tot ce vedem astăzi este consecinţa unei dezvoltări preponderent speculative, şi asta a însemnat blocuri între case, blocaje în trafic, dispariţii de spaţii verzi, cartiere fără şcoli şi grădiniţe. (…) Din punct de vedere urbanistic, este un singur cuvânt – a pune în ordine ceea ce se întâmplă, pentru că, din păcate, ani de zile a fost un haos şi dezvoltarea a fost mai degrabă speculativă decât să urmărească interesul public. Se pare că nimeni nu s-a interesat de interesul public. PUG înseamnă, dincolo de reglementare, şi o direcţie de dezvoltare, şi ne dorim ca această direcţie de dezvoltare să fie şi urmată de către autoritate, indiferent cine o să fie administrator mai departe, pentru că degeaba a fost PUG din 2000 foarte bun, atât în ceea ce priveşte reglementarea şi direcţia de dezvoltare pe care o dădea atunci, dacă autoritatea nu l-a respectat”, a transmis primarul Nicuşor Dan.
Planul Urbanistic General a fost aprobat prin Hotărârea 269/2000 și avea termen de valabilitate 10 ani, adică până în 2010. Până la acea dată trebuia făcut un nou PUG, însă nu e gata nici până azi, PUG-ul din 2000 fiind prelungit prin mai multe Hotărâri de Consiliu General.