Adrian Veștea, ministrul propus pentru Dezvoltare, a explicat că primarii ar trebui să iasă mai devreme la pensie, cum și alte categorii profesionale fac asta, a inforat digi24.ro.
„A fost puțin scoasă din context. A fost o prezentare mult mai amplă. Eu am cosndierat de cuviință că nu este necear ca un primar să primească pensie specială, este necesar ca fiecare primar să primească o pensie decentă pe baza contributivității. Primarii primesc indemnizații, nu au dreptul la spor de vechime. Un șef de post poate ieși la 50 de ani, pe când un primar poate avea o pensie de un sfert din cât primește un angajat din cu totul alt sector de activitate. Nu sunt eu în măsură să fac asta. Am venit cu o propunere venită din partea primarilor”, a mai spus Veștea.
Ministrul propus a mai explicat că „primarii fac parte din categoria politicienilor care sunt apropiați de comunitate”.
„Aleșii locali au responsabilitatea să intervină într-o situație în care ai o calamitate naturală. Au în implementare proiecte pe fonduri europene, guvernamentale și este o responsabilitate. Sunt primari care primesc o pensie aproape la 70-80% cu studii superioare, față de secretara care a avut contributivitate mult mai mică la bugetul de stat, dar primarul a avut indemnizații. Salariile au fost extrem de mici în zona administrației locale și au niște pensii relativ mici. Nu vin cu o propunere închegată, erau niște puncte de vedere. În toată avalanșa de întebări am fost poate neinspirat și am dat un astfel de argument. Voi fi mult mai prudent data viitoare”, a mai spus Adrian Veștea.
Adrian Veștea menționează că primarii ar trebui să iasă mai devreme, precum angajații din industriile cu risc ridicat, deoarece trebuie ținut cont de numărul de mandate.
„De ce nu, să existe un spor cum există și la alții… Primarul 24 din 24 e responsabil cu comunitatea. Un spor să se diminueze vârsta de pensionare. Ar trebui un coeficient să se diminueze perioada de pensionare. Să se considere de la caz la caz, cum e la unele profesii din industria chimică sau unde e expunere mai mare. Nu vreau să mă transform … sunt destui care nu sunt de acord. Trebuie evaluat dacă se consideră că e activitate de risc, de expunere de la caz la caz”, a declarat el miercuri.
Alte articole: Maratonul de audieri de la Parlamentul României s-a încheiat! Cine sunt cei 18 miniștri, care au primit aviz favorabil