Prime de Crăciun 2022. Criza a afectat şi binursurile de sfârşit de an, astfel că șapte din zece angajatori nu vor majora deloc valoarea beneficiilor, în timp ce la una din zece companii salariații vor primi chiar mai puțin decât în 2018. În aceste condiţii, pentru a nu se crea frustări, multe corporaţii au recurs la un cadou inedit de sfârşit de an.
Cărţile audio în limba română au intrat în pachetele de beneficii oferite de companii angajaţilor cu ocazia Crăciunului, în condiţiile în care peste 140.000 de români au ascultat cel puţin un audiobook în limba română în ultimul an, potrivit datelor Voxa.
”Angajatorii din România au adoptat rapid o practică internaţională, aceea de a include în pachetele de beneficii ale angajaţilor cărţile în format audio sau au oferit posibilitatea angajaţilor de a achiziţiona un astfel de serviciu de pe platformele de beneficii extrasalariale. Peste 1.000 de angajaţi din companiile din România au primit în această lună cărţi în format audio drept cadou de Crăciun de la angajator. IT, editorial, financiar, e-commerce şi transporturi rutiere sunt domeniile în care angajaţii au primit aceste beneficii. Cărţile (audio sau în format fizic) oferite de companii angajaţilor beneficiază de anumite facilităţi fiscale, ceea ce a făcut şi mai apreciat acest beneficiu”, a declarat Dan Vidraşcu, CEO al Voxa.
Prime de Crăciun 2022. În prezent, angajatorii din România au două metode avantajoase fiscal pentru acordarea cărţilor (în format audiobook, e-book sau în format fizic) ca beneficiu pentru angajaţi. Din 2022, angajatorii pot acorda, conform codului Fiscal, beneficii angajaţilor cu o valoare neimpozabilă de până la 300 de lei cu anumite ocazii (Crăciun, Paşte, 8 martie- pentru doamne şi 1 iunie- pentru angajaţii cu copii), cu care se pot achiziţiona inclusiv cărţi sau abonamente la platforme de streaming de audiobook-uri. De asemenea, cu un regim de impozitare de 10% pentru angajator, companiile pot acorda tichete culturale angajaţilor cu o valoare lunară de până la 190 de lei.
”Cititul creşte nivelul de creativitate al angajaţilor, reduce stresul, îmbunătăţeşte vocabularul şi abilităţile de comunicare, acestea fiind doar o parte dintre beneficiile aduse de lectură. Un format de carte audio îţi permite să câştigi timp pentru citit”, a mai declarat Dan Vidraşcu pentru businessmagazin.ro
Voxa este primul serviciu românesc de streaming pentru audiobooks şi e-books, cu conţinut în limba română şi engleză, lansat în noiembrie 2021.
În prezent, platforma Voxa cuprinde 45.000 de titluri (audiobook şi e-book), iar în primul an de activitate aplicaţia a fost descărcată de peste 180.000 de persoane, dintre care 140.000 au devenit utilizatori recurenţi.
Mulţi dintre angajatorii români (40%) au avut în vedere majorări salariale pentru a doua jumătate a acestui an, relevă studiul Compensaţii şi Beneficii 2022, realizat de o companie de servicii de resurse umane, citat de Agerpres.
Conform studiului, în vreme ce o treime dintre companiile respondente nu intenţionează să facă schimbări legate de numărul de angajaţi, 39% şi-au propus să facă noi angajări, în ciuda situaţiei economice, şi 6% se aşteaptă la o scădere a numărului de angajaţi, până la finalul anului. În ce priveşte fluctuaţia personalului din prima jumătate a acestui an, acesta a fost mai mică de 15% în cazul majorităţii respondenţilor şi numai 4% au raportat un nivel de peste 46%.
„Avem în faţă o radiografie a situaţiei prezente şi a planurilor angajatorilor în ce priveşte pachetul de compensaţii şi beneficii, un element esenţial pentru atragerea şi retenţia talentelor. Ne-am propus să identificăm modul în care companiile s-au adaptat la contextul economic din acest an, iar studiul ne permite să observăm evoluţia practicilor din piaţă, precum şi tendinţe utile pentru şlefuirea strategiilor de resurse umane în 2023”, a declarat Mihaela Maranca, country manager, Randstad România, potrivit unui comunicat.
Totodată, 11% dintre liderii care au răspuns la chestionar consideră că salariile din compania lor sunt mai mari faţă de cele oferite de competiţie, majoritatea (64%) estimează că acestea sunt la nivelul celor din companiile concurente, iar 17% apreciază că la ei în organizaţie salariile sunt mai mici faţă de acelea avute de angajaţi ce deţin posturi similare, în alte firme.
În topul beneficiilor oferite de angajatorii din ţara noastră în semestrul al doilea al acestui an se situează: beneficiile suplimentare (precum Benefit, Esx, Edenred, Sodexo) – 84%, asigurările medicale – 81%, posibilitatea de a lucra de acasă – 76%, bonusurile – 65%, decontarea transportului – 51%.
Legat de transport, un subiect faţă de care interesul a crescut în mod special în acest an, în 71% dintre companii, maşina firmei face parte din pachetul de beneficii, acolo unde este specificul funcţiei justifică acest lucru. Printre beneficiile pe care companiile le au în vedere pentru introducerea în pachetul salarial în viitorul apropiat, în cel mai mare procent se regăsesc asigurările de viaţă (7% din respondenţi) şi sprijin financiar oferit o dată, ca urmare a creşterilor preţurilor la utilităţi (gaze, electricitate) – 6%, urmate de bonusuri anuale sau semestriale şi asigurări medicale.
Conform datelor centralizate de două chestionare derulate prin intermediul platformei LinkedIn de Randstad România în februarie, respectiv septembrie 2022, cu scopul de a identifica aşteptările angajaţilor, 47% din companii au oferit deja o creştere a salariului de până la 10%, la începutul anului curent. Cu toate acestea, respondenţii au declarat că îşi doresc creşteri salariale de peste 16%, ca urmare a contextului economic din acest an.
Prime de Crăciun 2022. În privinţa beneficiilor, peste jumătate din angajaţi (57%) îşi doresc cel mai mult să primească cel de-al 13-lea salariu, care nu se regăseşte la acest moment în lista primelor 5 beneficii oferite de angajatorii din România. Următorul cel mai dorit beneficiu este asigurarea de viaţă şi de sănătate (33%). Aproape o treime din angajaţi şi-ar dori o creştere a valorii pachetului de combustibil decontat, 41% ar aprecia decontarea de 100% a costurilor cu combustibilul şi doar 8% sunt mulţumiţi cu ceea ce primesc în prezent.
Studiul Compensaţii şi Beneficii 2022 Randstad România reuneşte date oferite de peste 195 de respondenţi din companii prezente în România ce activează într-o arie diversă de industrii. Sectoarele cel mai bine reprezentate sunt producţie, IT&C, servicii pentru afaceri, care reprezintă, cumulat, 42% din eşantion. Organizaţiile cu peste 500 de angajaţi reprezintă 31% din eşantion. Peste jumătate din respondenţi (57%) deţin funcţii de conducere în departamentul de resurse umane, iar 15% sunt directori generali. Cercetarea şi interpretarea rezultatelor au fost realizate de Randstad în parteneriat cu Evalueserve, companie globală de cercetare de piaţă şi analiză.
Cadourile in bani acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, nu depășește 300 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS)
Prime de Crăciun 2022. Pentru suma care depaseste 300 de lei, se datoreaza impozit, CAS si CASS intocmai ca in cazul salariului. Important de retinut ca un angajat cu un copil minor poate benefia de o prima in suma de 600 lei neimpozabila si nesupusa contributiilor sociale obligatorii, din care 300 lei pentru salariat si 300 lei pentru copil minor.
Baza legala: art. 76 alin.(4) din Codul fiscal care arata ca nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 300 lei:
(i) cadouri oferite angajaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
2.Tichetele cadou
In locul primei in bani de Craciun poti alege sa acorzi tichete cadou. Acestea se acorda exact in acelasi regim fiscal ca si cadourile in bani, astfel:
Tichetele acordate cu ocazia Craciunului sunt neimpozabile in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 300 lei. Pentru sumele care se incadreaza in acest plafon nu se datoreaza nici contributii sociale (CAS si CASS) . Pentru suma care depaseste 300 de lei, se datoreaza impozit, CAS si CASS intocmai ca in cazul salariului.
3.Cadouri fizice
Se aplica aceleasi limitari ca si la punctele 1 si 2.
Trebuie sa subliniem ca nu se pot acorda atat prime cat si tichete sau cadouri in acelasi timp, cumuland limitele.